24-uurs spoorwegstaking in België op 10 oktober

24-uurs spoorwegstaking in België op 10 oktober

Dankzij het (vrijwel) ontbreken van werkonderbrekingen in het afgelopen jaar kon het Belgische spoor (NMBS) onlangs een flinke reizigerswinst en tevens een operationele winst bijschrijven. Bovendien haalde de stiptheid van de NMBS een opmerkelijke 92% in juli.

Maar tot ontzetting van de meeste politici heeft de socialistische spoorbond ACOD opgeroepen tot een 24-urenstaking op dinsdag 10 oktober. De staking kadert in de ‘reactiedag’ van de bond die dinsdag al werd aangekondigd.

Op die dag liet de bond al weten dat er in het najaar acties komen in de hele openbare sector, gevolgd door een ‘reactiedag’ op 10 oktober. De vakbond wil zo protesteren tegen het ‘rechtse regeringsbeleid, gericht op de afbouw van de openbare diensten’. Ook de spoorbond doet daaraan mee en kondigt een staking aan zodat alle werknemers bij het spoor daaraan kunnen deelnemen.

Doorn in het oog is de beoogde minimale dienstverlening voor de NMBS. “Regeringspartijen doen denigrerend over de inzet van het personeel en zetten bewust een beeldvorming van profiteurs en prutsers op”, zegt ACOD Spoor-voorzitter Ludo Sempels. De regering heeft volgens hem geen oren naar problemen zoals personeelstekorten of toenemende werkdruk “en praat uitsluitend over minimale dienstverlening”.

Tegelijk veroorzaakt ook de vernieuwde oproep voor een privatisering van het spoorwegnet voor wrevel bij de vakbonden. “Men vindt het blijkbaar belangrijker om ouderwetse ideeën als liberalisering en privatisering van het spoorwegnet uit de stal te halen. Er wordt duidelijk een bewuste afbraakpolitiek gevoerd om deze achterhaalde visie maatschappelijk aanvaardbaar te maken”, meent Sempels.

De politiek hekelt het feit dat de spoorbond het ouderwetse machtsmiddel van een 24-urenstaking hanteert en zich blijkbaar niets aantrekt van de gevolgen die de massale staking voor de gebruikers van het spoor zal hebben.

De 24-urenstaking gaat in vanaf maandag 9 oktober om 22.00 uur, en duurt 24 uur.

  • De Belgische spoorbond ACOD staakt maar weer eens…

Een reactie plaatsen

css.php