Aantal elektrische personenvoertuigen zal verdubbelen in 2018

Aantal elektrische personenvoertuigen zal verdubbelen in 2018

Het aantal (volledig) elektrische auto’s in Nederland zal naar verwachting in 2018 verdubbelen ten opzichte van 2017. Noord-Holland is koploper met elektrische personenvoertuigen en bussen. Noord-Brabant loopt voorop met het aantal elektrische vrachtwagens. Dit blijkt uit de vorige week gelanceerde EVMonitor, een tool van EVConsult waarmee snel en gedetailleerd inzicht kan worden verkregen in het elektrisch vervoer in Nederland.

“De EVMonitor laat precies zien hoe het zit met de groei van elektrisch vervoer, zowel nationaal als regionaal”, aldus Ruud van Sloten, managing consultant bij EVConsult. “De ontwikkelingen zijn bovendien per voertuigcategorie inzichtelijk gemaakt. Zo zijn naast volledig elektrische personenauto’s de groeicijfers van onder andere bestelauto’s, bussen en elektrische vrachtwagens te vinden. Dit detailniveau biedt nog geen enkele andere bron.”

De EVMonitor koppelt de groei ook nog eens aan de mate waarin Nederland voldoet aan het nieuwe, nationale Klimaat- en Energieakkoord. Zo is onder andere uit de cijfers afleesbaar dat dankzij de toename van volledig elektrisch vervoer de CO2-reductie tot nu toe  ruim 10.400 ton bedraagt. De EVMonitor is daarmee interessant voor iedereen die zich bezighoudt met de klimaatdoelstellingen, maar met name voor de overheid. Van Sloten: “Beleidsmakers kunnen met de monitor zien of zij ‘on-track’ zijn met hun klimaatdoelstellingen of dat er extra geïnvesteerd moet worden, bijvoorbeeld in laadinfrastructuur.”

Volgens Van Sloten is het potentieel van elektrisch vervoer als onderdeel van de energietransitie gigantisch. “De focus ligt op volledig elektrische voertuigen, omdat dat de toekomst is. De groei van plug-in hybride voertuigen zien we stilvallen, maar dat zal met volledig elektrische voertuigen niet gebeuren mits de voordelen geleidelijk worden afgebouwd de komende jaren. Deze voertuigen worden immers snel goedkoper en betrouwbaarder dan benzine- en dieselvoertuigen.”

De EVMonitor is gratis toegankelijk en wordt elke eerste werkdag van de maand bijgewerkt met de meest actuele cijfers over de groei van elektrisch vervoer. Meer informatie: www.evmonitor.nl

  • Aantal elektrische personenvoertuigen zal verdubbelen in 2018

Een reactie plaatsen

css.php