Advies voor Belgisch spoor: ‘Werk maken van multimodale aanpak’

Advies voor Belgisch spoor: ‘Werk maken van multimodale aanpak’

De organisatie van het openbaar vervoersaanbod moet anders en vertrekt best van een nieuw model, namelijk dat van de ‘aansluitingsknooppunten’, schrijft De Standaard. In dat model moet de reiziger in het station zoveel mogelijk aansluitingsmogelijkheden krijgen. Daarbij is het de bedoeling dat de treinen elkaar in het station kruisen en niet ergens onderweg. Dat staat te lezen in een nieuw advies van het Raadgevend Comité van de Treinreizigers. Vergeleken met omringende landen is dit advies en de aanbevolen aanpak rijkelijk laat.

Volgens het Raadgevend Comité van de Treinreizigers is het bestaande spooraanbod nog te sterk gericht op de ‘unimodale gebruiker’, de reiziger die enkel de trein neemt. Er moet dringend meer werk gemaakt worden van een inter- en multimodale aanpak, waarbij reizigers vlot van het ene vervoersmiddel op het andere kunnen overstappen.

Het reizigerscomité schuift een alternatief systeem naar voor: het model van de aansluitingsknooppunten. In dat model zijn de dienstregelingen zo opgesteld dat de reizigers zoveel mogelijk aansluitingsmogelijkheden hebben in de stations. Een dergelijk systeem moet het voor de exploitanten van bus- en tramverkeer ook makkelijker maken om hun aansluitingen te regelen.

Volgens het comité wordt een gelijkaardig model al toegepast in het buitenland (onder andere in Zwitserland, het Duitse Noordrijn-Westfalen en het Nederlandse Limburg) en heeft het een groot aantal voordelen, zoals betere aansluitingen in alle richtingen en een meer geïntegreerd aanbod en frequentere treinen. Maar er is ook een keerzijde. Zo zou het bijvoorbeeld kunnen dat bepaalde rechtstreekse verbindingen moeten verdwijnen, waardoor reizigers vaker zullen moeten overstappen. Een ander mogelijk nadeel is extra druk spitsverkeer ‘met pieken in het energieverbruik’, zegt het comité.

  • Advies pleit voor meer multimodale aanpak in Belgisch OV.

Een reactie plaatsen

css.php