Algemene staking in België: grote hinder bij openbaar vervoer

Algemene staking in België: grote hinder bij openbaar vervoer

Morgen, woensdag, verwachten de Belgische openbaar vervoersmaatschappijen grote hinder voor hun passagiers tijdens de algemene staking. Trein-, tram- en busforensen die naar hun werk willen, zullen wellicht flink moeten puzzelen om hun vervoer tijdens de nationale stakingsdag van 13 februari te regelen.

De Belgische spoorwegen (NMBS) verwachten dat tijdens de 24 urenstaking op het spoor, die dinsdag om 22 uur begint, “gemiddeld bijna de helft van de treinen” zal rijden. Tijdens de ochtend- en de avondspits zal het leeuwendeel van de IC-treinen rijden, klinkt het. Dat zijn de treinen die de grote steden met elkaar verbinden. De reiziger kan ook rekenen op “een beperkt aantal” lokale treinen en voorstedelijke S-treinen. De piekuurtreinen rijden niet. In de daluren zullen voornamelijk IC-treinen rijden.

Het advies blijft om ook net voor vertrek de routeplanner te checken, want last-minutewijzigingen zijn steeds mogelijk.

De Vlaamse OV-maatschappij De Lijn zal de werkwillige chauffeurs inzetten op de belangrijkste verbindingen, maar pas woensdag zal duidelijk worden hoeveel en welke prioritaire lijnen bediend worden. Lijnen met veel passagiers of belangrijke verbindingen, zoals naar scholen, krijgen voorrang.

De chauffeurs gaan woensdag op twee momenten aan de slag, de ochtend- en de middagdienst. Op basis van hoeveel chauffeurs telkens bij de start opdagen, wordt bekeken welke lijnen uitrijden. De werkwijze met de prioritaire lijnen geldt voor de eigen chauffeurs van De Lijn. Werkwillige chauffeurs van onderaannemers rijden op hun vaste trajecten.

De Brusselse OV-maatschappij MIVB verwacht grote hinder op het hoofdstedelijke net, zowel voor het tram-, bus- als het metroverkeer. Om iedereen zo goed mogelijk te informeren over de toestand op het net, opent de MIVB haar contactcenter (070/23.20.00) vanaf 6 uur op woensdagochtend en zullen de sociale media kanalen volop ingezet worden.

Het internationale treinverkeer zou volgens de NMBS niet al te veel hinder ondervinden van de nationale staking. Bij Thalys wordt één rit Brussel-Parijs geschrapt, Eurostar verwacht geen problemen voor wie naar het Verenigd Koninkrijk reist. Ook bij ICE en TGV wordt weinig hinder verwacht.

  • De Brusselse OV-maatschappij MIVB verwacht grote hinder op het hoofdstedelijke net, zowel voor het tram-, bus- als het metroverkeer.

Een reactie plaatsen

css.php