Alibaba, Tencent en andere Chinese bedrijven investeren 1,45 miljard dollar in DiDi-concurrent

Alibaba, Tencent en andere Chinese bedrijven investeren 1,45 miljard dollar in DiDi-concurrent

De afgelopen twee jaar was Didi het dominante ride-hailingbedrijf in China en het succes ervan heeft nu een handvol concurrenten geïnspireerd om DiDi uit te dagen met een nieuwe speler.

T3, wat een afkorting is voor ‘Top 3’, werd officieel gelanceerd nadat een dozijn grote zakelijke spelers, waaronder drie grote autofabrikanten, besloten om een ​​totaal van 9,76 miljard yuan ($ 1,45 miljard) voor de joint venture uit te trekken. Bedoeling is voor het wagenpark uitsluitend gebruik te maken van hernieuwbare energie.

Dit past mooi bij de (politieke) campagne van de overheid in Beijing om het (openbaar) vervoer zoveel mogelijk en zo snel mogelijk te elektrificeren. De inzet van privégeld naast overheidsgeld moet het innovatie- en efficiëntiestreven van de stroperige overheidssector verbeteren. T3 zal in deze ‘gemengde hervorming’ marktgestuurd zijn en uitsluitend worden bestuurd door de privésector. De opdracht is om een ‘smart mobility ecosystem’ op te zetten door de data van de technologiepartners te koppelen aan de productiekennis van de autofabrikanten.

Opvallend is te zien dat Alibaba en Tencent, die vaak met elkaar concurreren, nu samen optrekken in T3. Beide beleggen – via een omweg – ook in DiDi. Grootste aandeelhouder met 17.42% in T3 wordt Suning, dat huishoudelijke apparaten verkoopt. T3 start met circa 5.000 auto’s in Nanjing, de stad waar Suning is gevestigd. Automakers FAW Group, Dongfeng Motor en Changan Automobile zullen elk voor 16.39% procent van T3 zorgen. De resterende aandelen gaan naar Alibaba en Tencent.

• Opvallende combinatie van uiteenlopende bedrijven zorgt in China voor DiDi-concurrent in de ride-hailingsector.

Een reactie plaatsen

css.php