Amsterdamse cruiseterminal verhuist naar de Coenhaven

Amsterdamse cruiseterminal verhuist naar de Coenhaven

Cruiseschepen zullen in de toekomst aanmeren in de Coenhaven, in het Westelijk Havengebied. Dat is de keuze die het stadsbestuur heeft gemaakt. De keuze voor een aanmeerlocatie in Zaandam, aan de noordkant van het IJ, valt daarmee af, aldus Het Parool. Die beslissing heeft waarschijnlijk fikse consequenties voor het taxi- en busverkeer in de stad. Passagiers van binnenkomende schepen worden met taxi’s vervoerd naar de Amsterdamse binnenstad en met bussen naar attracties in de regio.

De verhuizing van de Passenger Terminal Amsterdam (PTA), zoals de huidige cruisehaven wordt genoemd, was in 2016 al aangekondigd door toenmalig wethouder Kajsa Ollongren. Die vond dat de vele cruiseschepen die nu nog naast het Centraal Station afmeren een te grote belasting vormden voor de binnenstad. De verplaatsing is ook nodig om ruimte te geven aan de bruggen over het IJ.

De kosten voor de verplaatsing werden eerder geschat op 150 tot 200 miljoen euro. Jaarlijks doen ongeveer 145 zeecruises de hoofdstad aan, die 340.000 passagiers meenemen. De werkgelegenheid die dit met zich meebrengt behoudt de stad graag, maar dan liever op een locatie buiten het centrum.

Wanneer de nieuwe haven precies gebouwd gaat worden is nog niet bekend, eerder stond daar ruwweg tussen de 5 en 10 jaar voor. Wethouder Eric van der Burg zei woensdag dat de bouw van een cruisehaven in de huidige Coenhaven ten koste gaat van ongeveer 4000 woningen die daar gebouwd kunnen worden.

  • Amsterdamse cruiseterminal verhuist naar de Coenhaven.

Een reactie plaatsen

css.php