Amsterdamse taxi’s treuren en protesteren met rouwlinten

Amsterdamse taxi’s treuren en protesteren met rouwlinten

Amsterdams wethouder Sharon Dijksma (verkeer en vervoer) maakte gisteravond bekend zich “grote zorgen” te maken over de verkeersveiligheid van de Uber-voertuigen en chauffeurs die in de stad rondrijden. Ze verklaarde dit nadat afgelopen weekend een 24-jarige vrouw op de kruising van de Heemstedestraat en de Poeldijkstraat om het leven kwam door een aanrijding met een Uber-voertuig. Het ging hier om het vierde dodelijke ongeval binnen enkele maanden waarbij een Uber-chauffeur betrokken is. “Er zijn de afgelopen tijd te veel ongelukken gebeurd waar taxi’s bij betrokken zijn,” vindt Dijksma. “Verder vind ik dat Uber zijn verantwoordelijkheid moet nemen en ervoor moet zorgen dat hun chauffeurs zich houden aan alle hier geldende wet- en regelgeving.”

Dijksma heeft overleg gehad met de Europese directeur van Uber en wil ook in gesprek met andere taxiorganisaties in Amsterdam.

Ook het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is al enige tijd in gesprek met Uber over de veiligheid en de kwaliteit van de diensten van de chauffeurs die met een Uber-app werken. I&W-staatssecretaris Stientje van Veldhoven gaat binnenkort met Dijksma in gesprek over de problemen op de Amsterdamse taximarkt, aldus een woordvoerder.

Ook Thijs Emondts, General Manager van Uber in de Benelux, vertelde Het Parool zich eveneens zorgen te maken over de meerdere ongevallen die in korte tijd zijn gebeurd. “Veiligheid is onze grootste prioriteit, daarom onderzoeken wij of wij nog meer kunnen doen om de verkeersveiligheid te vergroten.” Hij zegt verder: “Onze gedachten gaan uit naar de naasten van het slachtoffer.”

Gistermiddag (maandag) verzamelden zo’n 500 taxichauffeurs van de Toegelaten Taxi Organisaties (TTO) zich bij de Passenger Terminal Amsterdam (PTA) om actie te voeren. De chauffeurs bevestigden rouwlinten aan hun wagens om de slachtoffers te gedenken en te protesteren tegen de wijze waarop Uber in de hoofdstad opereert. De rouwlinten blijven de hele week nog aan de taxi’s om een duidelijk signaal te geven aan de gemeente. De taxichauffeurs vinden dat de door Uber-chauffeurs veroorzaakte ongevallen de taxisector in de stad in een kwaad daglicht stellen.

Vooral omdat TTO-chauffeurs zelden of nooit betrokken zijn bij ernstige ongevallen. De chauffeurs vinden vooral dat Uber de Amsterdamse taximarkt verziekt en de kwaliteit en veiligheid omlaag brengt.

  • Amsterdams wethouder Sharon Dijksma “maakt zich zorgen” en maant Uber zijn verantwoordelijkheid te nemen.

Een reactie plaatsen

css.php