Arriva en provincie Zuid-Holland ondertekenen uitvoeringsovereenkoms..

Arriva en provincie Zuid-Holland ondertekenen uitvoeringsovereenkoms..

Arriva en de provincie Zuid-Holland hebben de uitvoeringsovereenkomst ondertekend voor de levering en inzet van vijf elektrische bussen. Deze nieuwe elektrische bussen worden vanaf juli 2017 ingezet op lijn 10 in Dordrecht en op de lijnen 1 t/m 4 in Gorinchem. Deze innovatieve bussen kennen geen uitstoot van uitlaatgassen en zijn bovendien stiller. De uitvoeringsovereenkomst is getekend door Floor Vermeulen, gedeputeerde Verkeer & Vervoer van de provincie Zuid-Holland, en André Cnossen, directeur Operations van Arriva Nederland.

In de uitvoeringsovereenkomst is onder andere opgenomen wat de specificaties van de elektrische bussen moeten zijn, de leveringsvoorwaarden en hoe de elektrische bussen worden ingezet. Speciaal voor de ondertekening is er een elektrische Arriva-bus uit een andere regio gekomen, zodat de aanwezigen alvast één type bus die in deze regio gaat rijden konden bekijken. De wethouders verkeer en vervoer Hans Tanis en Rik van der Linden van de Drechtsteden en Hans Freije van Alblasserwaard Vijfheerenlanden waren ook aanwezig bij de ondertekening.

Gedeputeerde Verkeer en Vervoer van de provincie Zuid-Holland Floor Vermeulen: “Het is een mooie stap naar CO2-neutraal OV. Met deze vijf nieuwe elektrische bussen, 51 hybride bussen en straks ook een aantal waterstofbussen zijn we goed op weg naar de toekomst.”

In Dordrecht gaat het type Iveco Rosero First rijden, dit zijn stille en lichte, kleinere bussen. Ideaal voor de oude binnenstad. Deze drie bussen gaan rijden op lijn 10, waardoor deze lijn geheel elektrisch wordt gereden. In Gorinchem gaat Arriva twee VDL Citea LLE 99-E inzetten. Deze bussen gaan rijden op lijn 1 t/m 4 gedurende de spits. Beide type bussen zijn vanwege de lagevloerconstructie bij de in- en uitstapdeur optimaal toegankelijk voor rolstoelgebruikers en passagiers met kinderwagens. De elektrische bussen worden gedurende de daluren en in de nacht opgeladen op de Arriva-vestigingen. Hiervoor worden binnenkort laadvoorzieningen gerealiseerd. De vervoerder rijdt al sinds 2011 met hybride bussen in de stadsdienst van Dordrecht en was daarmee de eerste waarbij de volledige stadsdienst werd gereden door hybride bussen. Met de komst van deze elektrische bussen, wordt het openbaar vervoer in Dordrecht en Gorinchem verder verduurzaamd.

Arriva heeft de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met elektrisch vervoer in het hele land. Inmiddels rijden er 41 elektrische Arriva-bussen in Nederland. Met de ervaring elders in het land kan nu ook deze stap worden gemaakt in Dordrecht en Gorinchem. De chauffeurs krijgen in de komende periode instructie voor het rijden in een elektrische bus, aangezien het elektrisch rijden op een aantal punten anders is dan het rijden met een dieselbus. Bijvoorbeeld door er rekening mee te houden dat deze bus stiller rijdt en hij tijdig bijgeladen moet worden.

  • In Dordrecht gaat een Iveco Rosero First rijden.

Een reactie plaatsen

css.php