Arriva start in Gouda met ‘blockchain-bus’ voor betaling met mobiel

Arriva start in Gouda met ‘blockchain-bus’ voor betaling met mobiel

Vanaf eind september testen Arriva-reizigers in Gouda inchecken en betalen met de mobiele telefoon. Dat gebeurt op een OV-lijn in de kaasstad in de allereerste ’blockchain-bussen’ ter wereld. Deze reizigers kunnen daarvoor gratis een nieuwe app downloaden. Een chipkaart is niet nodig, reizen kan anoniem. Afgelopen voorjaar mislukte nog een ‘OV-mobiel’-proef met mobiel inchecken en betalen omdat het technisch veel te moeilijk bleek om de bestaande OV-chipkaart in het hele land op mobiele telefoons te zetten.

Arriva zet een compleet nieuwe techniek (blockchain) in zodat via de smartphone gereisd kan worden. “Wij staan open voor vernieuwing en betere service,” vertelt Arriva De Telegraaf. “Door in de praktijk te testen, bouwen we kennis op. Ons doel is de kosten te verlagen en ook vervoer tussen huis, haltes en stations concreter in te vullen.”

Volgens de vervoerder is plannen, boeken en betalen van reizen van A naar B op één digitaal platform het beste. “Naadloze combinaties van vervoer staan voorop, met een veilige, automatische afrekening”, aldus een Arriva-woordvoerster. De test lijkt dus een eerste stap naar een Mobility-as-a-Service systeem (MaaS), een mobiliteitsabonnement.

Achter de nieuwe technologie schuilt het bedrijf VMC, dat de nieuwe app bouwt. Jochem Verheul, oprichter van VMC, bouwt vanuit Amsterdam een Nederlands mobiliteitsnetwerk, gebaseerd op de jonge blockchain-technologie. “Reizigers kunnen straks vervoersdiensten op maat aan elkaar knopen en betalen, zoals bus, trein, tram, metro, taxi, deelauto en fiets. Het reistegoed zit in een digitale portemonnee. Zelfs mijn oma kan dat”, stelt hij.

Verheul prijst de durf van Arriva om in een vroeg stadium mee te doen. “Een tiental bussen in Gouda wordt uitgerust met een extra kastje, waar je met je mobiel in- en uitcheckt. Wie liever met de ov-chipkaart reist, kan dat blijven doen.”

Begin 2019 lanceert Verheul een andere proef, mogelijk in Amsterdam, met elektrische deelstepjes die OV-reizigers via de VMC Go-app kunnen gebruiken om thuis te komen. “We praten met GVB. Ook denken we na over rekeningrijden met de auto. Dat kan net zo goed aan dit netwerk worden gekoppeld. Het is een open marktplaats van vraag en aanbod.”

Ook banken gaan binnenkort een proef doen met OV-reizen en betalen via de bankpas en creditcard. “Die is in voorbereiding, maar staat helemaal los van de mobiele telefoon”, aldus een woordvoerder van de coördinerende Betaalvereniging Nederland.

Ook NS, de Haagse stadsvervoerder HTM en Translink, de beheerder van de OV-chipkaart, zijn daarbij betrokken. “We gaan op één treintraject technisch testen met een kleine groep reizigers. Details zijn nog niet bekend”, laat een NS-zegsman weten.

  • Arriva start in Gouda met ‘blockchain-bus’ voor betaling met mobiel.

Een reactie plaatsen

css.php