Arriva’s Nextbike fietsdeelsysteem in Maastricht officieel in gebruik genomen

Arriva’s Nextbike fietsdeelsysteem in Maastricht officieel in gebruik genomen

Op maandag 3 april was de feestelijke start van de pilot van het fietsdeelsysteem van Arriva Nextbike in Maastricht. Dertig internationale studenten vanuit de hele wereld, die studeren in Maastricht, hadden de primeur om de deelfietsen in gebruik te nemen. De officiële opening vond plaats op het Mosae Forum in Maastricht met gedeputeerde Herbert Mackus van de provincie Limburg, wethouder John Aarts van gemeente Maastricht, tevens voorzitter van stuurgroep Maastricht Bereikbaar en Patrice van Bergen, regiodirecteur Arriva Limburg.

Het Arriva Nextbike fietsdeelsysteem stelt fietsen voor publiek ter beschikking voor korte verplaatsingen, via een netwerk van stations. De deelfietsen zijn voor iedereen toegankelijk en functioneren als een aanvullend mobiliteitsconcept, ter versterking en aanvulling van het openbaar vervoer in Maastricht.

De pilot start met 80 fietsen op 7 verschillende locaties in Maastricht: Maastricht Station, Maastricht Station Randwyck, Maastricht Station Noord, Mosae Forum, Keizer Karelplein/Vrijthof, Boschstraat/Markt en Céramique. Om de belangrijkste OV-assen en fietsverkeerstromen verder te versterken is gekozen om de pilot te starten met 7 locaties, waarvan 3 treinstations en 4 locaties in het centrum van Maastricht.

Het huren van een deelfiets is eenvoudig en laagdrempelig en gaat onder andere via een mobiele applicatie. Deze app is voor iedereen gratis te downloaden. Via een abonnement betaalt de reiziger een vaste prijs per jaar, die recht geeft op ongelimiteerd gratis gebruik van een fiets tot 30 minuten per rit. Bij langer gebruik geldt een oplopend tarief per 30 minuten. Ook is het mogelijk om zonder abonnement gebruik te maken van het Arriva Nextbike fietsdeelsysteem. Kijk voor meer informatie op nextbike.nl.

Om het fietsdeelsysteem extra te promoten is er een speciale openingsactie. Reizigers die tussen 3 en 10 april de app downloaden, fietsen namelijk de eerste 60 minuten gratis. Ook zijn er tijdens de openingsweek promotiemedewerkers bij de verschillende deelfietsstations aanwezig voor vragen en uitleg.

Arriva heeft, in samenwerking met de provincie Limburg en leverancier Nextbike, gekozen voor een groeimodel in de pilotperiode. De ambitie is om, gezamenlijk met Maastricht Bereikbaar en haar convenantpartners, het fietsdeelsysteem, in Maastricht te laten groeien gedurende de pilotperiode van 2 jaar naar minimaal 250 fietsen op 25 verschillende locaties.

Gedeputeerde Hubert Mackus: “Limburg gaat meer maatwerk leveren. Dit was en is een belangrijke doelstelling voor de komende 15 jaar waarin Arriva het openbaar vervoer in Limburg verzorgt. Dit fietsdeelsysteem bevordert maatwerk en draagt daarnaast bij aan het oplossen van mobiliteitsvraagstukken in Maastricht.”

“Veel reizigers maken dagelijks gebruik van de fiets als voor- of natransport op hun OV-reis,” vulde Patrice van Bergen, regiodirecteur Limburg aan. “Ook voor toeristen is het deelfietssysteem een welkome aanvulling binnen de mobiliteitsketen. Op termijn willen we speciale producten ontwikkelen voor het gebruik van het fietsdeelsysteem, bijvoorbeeld in combinatie met een trein- en/of busabonnement”.

“Als stad werken we hard aan ‘Meer Fiets’ door een aantrekkelijk fietsklimaat te creëren voor inwoners en bezoekers. Dit innovatieve fietsdeelsysteem levert hier een grote bijdrage aan, we zijn dan ook trots dat Maastricht de eerste stad is in Nederland waar dit systeem wordt geïntroduceerd”, aldus John Aarts, wethouder mobiliteit en voorzitter van stuurgroep Maastricht Bereikbaar.

Nextbike is met 40.000 fietsen in 24 landen wereldwijd een toonaangevende exploitant van fietsdeelsystemen. Aangezien het fietsdeelsysteem in Nederland een relatief nieuw concept is, werkt Arriva samen met een ervaren partij als Nextbike.

  • Arriva werkt in de pilot van zijn deelfietssysteem samen met een ervaren partij als Nextbike.

Een reactie plaatsen

css.php