‘België loopt sterk achter op Nederland en Scandinavië’

‘België loopt sterk achter op Nederland en Scandinavië’

Vlaanderen hinkt op vlak van elektrische bussen nog altijd achterop, zo zegt Peter Wouters, managing director bij VDL Roeselare, zaterdag in ‘De Markt’ op Eén. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts zegt dat Vlaanderen wel degelijk de omslag zal maken.

In Nederland mag vanaf 2025 geen enkele nieuwe bus van het openbaar vervoer nog vervuilende stoffen uitstoten en vanaf 2030 geldt dat voor alle bussen die rondrijden.

Die evolutie bespeurt Wouters hier niet, aldus De Standaard. “Het is heel opvallend dat er hier in de drie landsdelen – Wallonië, Brussel en Vlaanderen – voor gekozen is om naast dieselbussen de komende jaren nog te gaan rijden met hybride bussen”, zegt Wouters. “Er lopen een paar kleine proefprojecten in Vlaanderen en Brussel. Maar daarmee lopen we heel sterk achter op Scandinavië en Nederland.”

“Een omslag vergt politieke moed’, zei Wouters. Zijn bedrijf zal 100 elektrische bussen leveren aan de regio Amsterdam, de grootste order van e-bussen in West-Europa. Volgens de ondernemer loopt Vlaanderen achter op Nederland en Scandinavië.

Minister Weyts reageert aan VRT NWS dat er vanaf 2025 enkel nog elektrische bussen zullen rijden. “Vorig jaar hebben we een bestelling gedaan van een 60-tal dieselbussen en een 60-tal hybride bussen”, zegt de minister aan VRT. “Maar dit zijn wel de laatste dieselbussen die we aankopen, want vanaf 2025 zullen er enkel nog elektrische bussen mogen rijden in de 13 Vlaamse centrumsteden.”

• Ben Weyts: “Tegen 2025 alleen nog e-bussen in Vlaamse steden”

Een reactie plaatsen

css.php