Belgische treinconducteurs niet happy met verplichte naambadges

Belgische treinconducteurs niet happy met verplichte naambadges

Vanaf 1 november moeten Belgische treinconducteurs verplicht een naambadge dragen, omdat ze GAS-boetes (van Gemeentelijke Administratieve Sancties) mogen uitschrijven. Daarbij is het verplicht identificeerbaar te zijn. Het personeel vreest nu voor hun veiligheid. “Het spoorpersoneel wordt nu al vaak geconfronteerd met agressie, zowel fysiek als verbaal”, vertelde Gunther Blauwens van de cakbond ACOD Spoor aan VRT NWS.

Het treinpersoneel ziet een verplichte badge, waarop de familienaam staat en de eerste letter van de voornaam, helemaal niet zitten. “We ZIJN BANG dat door de naamplaatjes de persoonlijke levenssfeer in het gedrang gaat komen. Daardoor kunnen reizigers ons makkelijk online opsporen”, aldus Blauwens.

Daarom stellen de vakbonden voor om met unieke nummers te werken, in plaats van namen. Ze halen het idee bij de politie. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) ziet dat volgens Blauwens niet zitten.

NMBS-CEO Sophie Dutordoir zoekt ook naar een oplossing voor het probleem. Volgens DE woordvoerder van de NMBS, Dimitri Temmerman, heeft het spoorbedrijf geprobeerd de naambadges tegen te houden. “Maar de wet is de wet en vanaf morgen zullen wij die uitvoeren”, zei hij in De Ochtend op Radio 1. De NMBS belooft alvast de situatie nauwgezet op te volgen.

De boetes die het personeel mogen uitschrijven variëren van 50 euro voor een lichte overtreding tot 500 euro voor zware overlast. De treinbegeleiders die de vaststellingen doen, moeten dus wel identificeerbaar zijn. Dat is bij wet verplicht.

De boetes worden uitgeschreven tegen zwartrijders of onruststokers.

  • Belgische treinconducteurs niet happy met verplichte naambadges.

Een reactie plaatsen

css.php