Besseling en De Wit Group in ‘Opgelicht’

Besseling en De Wit Group in ‘Opgelicht’

Het komt niet zo vaak voor dat busbedrijven ‘optreden’ in het TV-programma ‘Opgelicht’, maar dinsdagavond was het zover: de mogelijke betaling van onterecht gefactureerde ritten voor NS stond centraal.

Ruim een week geleden maakte de Haarlemse Jan de Wit Group, die verantwoordelijk is voor een deel van het vervangend NS-vervoer bij treinuitval in een persbericht bekend dat een aantal ritten door collega Besseling in Amersfoort onterecht was gefactureerd aan de De Wit Group en was betaald.

Inmiddels hebben vier partijen, waaronder De Wit en NS aangifte gedaan. Volgens het AD, dat al enkele keren over de zaak berichtte, draait de kwestie om een medewerker van Besseling.

Met de aangifte door vervoerder Jan de Wit Group, die een werknemer beschuldigt geld te hebben aangenomen van Besseling, lijkt de deksel van de beerput bij het Amersfoortse vervoersbedrijf. Volgens het AD wordt de inmiddels ontslagen bestuurder Gerard Hermsen door Besseling beschuldigd van oplichting en het verduisteren van grote bedragen. Hij stond dan ook dinsdag centraal in het TV-programma ‘Opgelicht’. Maar Hermsen wijst op zijn beurt weer naar Besseling als mogelijke fraudeur, deed zelf als eerste aangifte van de vermoedelijke smeergeldaffaire en tipte het verhaal aan het AD.

Samen met Munckhof voor het oosten en zuiden van het land, regelt de Jan de Wit Group sinds 2009 het vervangend vervoer bij stremmingen voor NS. Hierbij gaat het om het westen en noorden van het land. De Wit Group organiseert dit vervoer samen met onderaannemers. Het Amersfoortse touringcarbedrijf Besseling is een van die partners en voert veelal ritten uit in de regio’s Amersfoort, Utrecht en Amsterdam.

Walter de Wit, directeur van de De Wit Group, werd begin januari door het AD gevraagd of het kon zijn dat een medewerker, van wie de naam bij de AD-redactie bekend is, in ruil voor smeergeld, nooit-gereden ritten van Besseling in rekening bracht bij NS? Zijn zij op de hoogte van een aangifte van een oud-bestuurder van Besseling, Gerard Hermsen, die de medewerker beschuldigt van het aannemen van smeergeld?

Volgens het AD zegt De Wit in een eerste reactie niets van een aangifte te weten. De betrokken medewerker van De Wit wordt wel direct op non-actief gesteld en er wordt een intern onderzoek gestart. Uiteindelijk bekent de beschuldigde medewerker dat hij 30.000 euro van Besseling heeft aangenomen, in de tijd dat Hermsen daar zelf bestuurder was. Over het waarom tast De Wit nog in het duister: “De medewerker kon daar geen adequate verklaring voor geven.”

Afgelopen vrijdag meldde de directeur van de Jan de Wit Group zich daarom bij het Openbaar Ministerie. Het bedrijf werkt aan een aangifte tegen hun eigen medewerker, die ze inmiddels verdenken van frauduleus handelen. Spookfacturen zijn tijdens het onderzoek van De Wit niet aangetroffen. In ruil voor het smeergeld zou de medewerker extra bussen in de administratie hebben ingevoerd. Afgelopen maandag is het personeelslid, dat werkte op de planningsafdeling, daarom op staande voet ontslagen. “Of NS en/of wijzelf benadeeld zijn, staat nog niet vast, als er schade is zal Jan de Wit Group die vergoeden aan NS. Er wordt nader onderzoek gedaan”, aldus Walter de Wit.

In Amersfoort ontkent oud-directeur en oprichter van Besseling, Martien Besseling, niet dat er geld is overgemaakt op de rekening van de medewerker van De Wit. “Maar dan moet je bij Gerard Hermsen zijn. Ik weet niet hoe het in elkaar zit. Het is in een periode gebeurd dat mijn zoon en ik op vakantie waren. Het geld is overgemaakt onder zijn naam.” Besseling stelde gisteren samen op te trekken met de De Wit Group in het onderzoek naar het handelen van de medewerker van De Wit. Wordt vervolgd…

In het AD-artikel gaat de redacteur vooral in op de interne keuken bij Besseling en wordt Hermsen daar ook verantwoordelijk gehouden voor het pijnlijke faillissement van Bestax, de taxipoot van Besseling. Lees daarom hier verder:

https://www.ad.nl/amersfoort/mogelijk-smeergeld-betaald-bij-inzet-bussen~ac26c27f/

  • Wie deed wat in de oplichtingszaak tussen de De Wit Group, Besseling, Hermsen en NS?

Een reactie plaatsen

css.php