Black cabs in Londen worden uitgerust met defibrillatoren

Black cabs in Londen worden uitgerust met defibrillatoren

In de Britse hoofdstad worden in een speciaal programma van zes maanden een groot aantal ‘black cabs’ uitgerust met defibrillatoren (AED’s). De taxichauffeurs die meedoen in dit programma, zijn ook opgeleid in cardiopulmonaire reanimatie (CPR). De London Ambulance Service en de Licensed Taxi Drivers’ Association (LTDA) sloegen de handen ineen voor deze levensreddende aanpak. Maar ook in Nederland zijn er al diverse taxibedrijven – waaronder voorloper Taxi NOF in Friesland – die hun wagenpark uitrusten met AED’s.

Dit Londense experiment, dat in oktober eindigt, waarna het verder in de hoofdstad zal worden uitgerold, is ontwikkeld nadat de vereniging van Londense taxi’s (LTDA) de ambulancedienst in Londen benaderde om uit te zoeken hoe hun taxichauffeurs de overlevingskansen van hun passagiers na een hartstilstand konden helpen verbeteren.

Taxichauffeurs die deelnamen aan het programma hebben een opleiding in levensreddende vaardigheden ontvangen, en ze hebben een defibrillator in hun voertuig gemonteerd, naast de GoodSAM-app op hun mobiele telefoon. De app waarschuwt geregistreerde EHBO’ers als ze in de buurt zijn wanneer een alarmoproep wordt gedaan met betrekking tot een patiënt met een hartstilstand.

De Chief Executive van de London Ambulance Service, Garrett Emmerson, zei dat de regeling “deel uitmaakt van ons lopende werk om reanimatietraining en het aantal defibrillators in de gemeenschap te verhogen om nog meer levens te helpen redden.”

Hij voegde toe: “Meer dan de helft van de patiënten die zijn gedefibrilleerd door omstanders vóór de aankomst van ambulancepersoneel, overleeft en kan uit het ziekenhuis worden ontslagen. Het zijn de essentiële eerste paar minuten die het verschil kunnen maken tussen leven en dood.” Met elke minuut die verstrijkt zonder defibrillatie na een hartstilstand, neemt de overlevingskans van een patiënt af.

De algemeen secretaris van de LTDA, Steve McNamara, zei dat de taxichauffeurs “trots” waren om aan het programma deel te nemen en voegde eraan toe: “Londense taxichauffeurs doen al een extra stap om voor Londenaren te zorgen, maar deze levensreddende training maakt nu al een groot verschil en geeft ze het vertrouwen, de vaardigheden en de uitrusting die ze nodig hebben om in een medisch noodgeval adequaat te handelen.”

Ook in Nederland wordt steeds nadrukkelijker ingezet op de installatie en verbreiding van AED’s. Net als in Groot-Brittannië heeft ook Nederland BurgerHulpVerleners (BHV’s) – 170.000 maar liefst – waarvan er tien worden gealarmeerd bij een hartstilstand: vijf gaan naar het slachtoffer en vijf zoeken een AED. Niet in elk geval is er immers een AED in de buurt.

In Nederland wil het adviesbureau Firm Consultancy graag AED’s efficienter en breder inzetten – óók in de taxisector. Wie oren heeft naar een dergelijke levensreddende aanpak, kan contact opnemen met Henk van Dam (henk@firmconsultancygroup.com). Misschien ook een aansprekend taxibedrijfstak-breed initiatief, net als in Londen?

  • Londense taxi met ‘defibrillator on board’ en in levensreddend handelen getrainde taxichauffeur.

Een reactie plaatsen

css.php