Bloomberg: ‘Uber gebruikte geheim programma om data voor politie en vergunningverleners te verbergen’

Bloomberg: ‘Uber gebruikte geheim programma om data voor politie en vergunningverleners te verbergen’

Was 2017 al een jaar waarin het ene schandaal bij Uber het andere opvolgde, 2018 is op dezelfde manier begonnen. Elke week valt er wel een nieuw lijk bij het ride-sharingbedrijf uit de kast. Bloomberg onthulde dat Uber een geheim programma heeft gehad waarmee het bedrijf data van buitenlandse kantoren kon verbergen voor lokale autoriteiten. Het programma zou onder meer bij een controle door de ILT in het kantoor in Amsterdam zijn ingezet. Maar ook bij invallen op andere plaatsen zou het systeem zijn ingezet. Eén telefoontje naar het Uber-hoofdkantoor in San Francisco zou voldoende zijn om alle computers voor buitenstaanders te blokkeren.

Het programma met de naam Ripley zou ruim twintig keer zijn gebruikt toen de lokale politie informatie probeerde te verzamelen. Het programma werd in 2015 en 2016 gebruikt.

Ripley werd onder meer in 2015 in de Canadese stad Montreal gebruikt. Ongeveer tien onderzoekers van de Canadese belastingdienst vielen het kantoor van Uber binnen. De autoriteiten hadden het vermoeden dat het bedrijf de belastingregels schond.

De werknemers stelden een speciaal team in het hoofdkantoor in San Francisco op afstand op de hoogte van de inval. Het team gebruikte Ripley vervolgens om alle computers en inlogcodes in het kantoor in Montreal af te melden en de apparaten te vergrendelen. Daardoor konden de autoriteiten de documenten die ze zochten niet in handen krijgen.

In Canada gaat het gebruik van een dergelijk systeem niet eens tegen de regels in. Ook andere bedrijven hebben vergelijkbare ‘paniekknoppen’ om computers op afstand uit te schakelen tijdens politie-invallen. Die worden echter minder vaak gebruikt dan Uber’s systeem.

In de Verenigde Staten lopen inmiddels vijf onderzoeken naar Uber, onder meer vanwege de diverse interne programma’s die het bedrijf ingezet zou hebben. Zo wordt er gekeken naar Greyball, een aangepaste Uber-app die aan toezichthouders en vergunningverleners werd voorgeschoteld. Daardoor kregen zij een andere app-ervaring dan andere gebruikers. De FBI onderzoekt ook in hoeverre de interne Hell-app de wet heeft gebroken. Daarmee zou de taxidienst chauffeurs van concurrent Lyft hebben gevolgd.

• ‘Uber gebruikte geheim programma om data voor politie en vergunningverleners te verbergen’

Een reactie plaatsen

css.php