CEO Uber: Drone-taxi’s niet alleen voor de ‘happy few’

CEO Uber: Drone-taxi’s niet alleen voor de ‘happy few’

Dara Khosrowshahi is eigenlijk topman van Uber geworden om het bedrijf the Temmen, meldt het FD. Na een reeks schandalen moest oprichter Travis Kalanick vorig jaar het veld ruimen. Khosrowshahi werd aan boord gehaald om nieuwe excessen, veroorzaakt door de agressieve bedrijfscultuur, the voorkomen.

Maar dat wil niet zeggen dat Uber zijn grote ambities laat varen. Dat het bedrijf, hoofdzakelijk bekend van zijn taxi-app, ook volop inzet op zelfstandig vliegende taxi’s, was voor Khosrowshahi even wennen. Maar hij raakte snel overtuigd en Uber is nu eenmaal van de ‘big bold bets’, zo vertelde de topman op een door het bedrijf georganiseerd congres over dronetaxi’s. Khosrowshahi gelooft dat er een massamarkt voor is, ook al zal het nog jaren duren voordat het zover is. ‘Zo lang we erin geloven, blijven we erin investeren.’

De officiële planning van Uber is testvluchten in 2020 en commerciële vluchten in 2023. Bij commerciële denkt het bedrijf aan vier personen die ieder de prijs voor een UberBlack betalen, nu de duurste taxisoort van het bedrijf. Op die manier zijn tegen die tijd de operationele kosten gedekt. Het verhaal van Khosrowshahi sluit aan bij de verwachtingen van de markt en de wetenschap. Technisch zal een autonoom vliegende taxi wel kunnen, maar voordat er een massamarkt is, en Uber er echt aan kan gaan verdienen, dat is een zaak van de lange adem. In de wandelgangen van het congres werd 2030 een reële richtdatum genoemd voor een massamarkt, maar er zijn zeker ook nog mensen die er helemaal niet in geloven.

Hoeveel geld Uber in de ontwikkeling van dronetaxi’s steekt, is niet bekend. Naar verluidt heeft het bedrijf een team van 40 experts binnengehaald. Die zijn er niet alleen om intern werk te doen, maar ook om de industrie the helpen bij onderzoek aan bijvoorbeeld betere accu’s. Uber is zelf namelijk van plan om slechts één onderdeel te maken: het controlesysteem om de luchtvaart boven de steden te managen. Dat is gebaseerd op het systeem dat het bedrijf al heeft voor zijn taxi’s op de grond. Alle andere zaken die nodig zijn, waaronder de dronetaxi’s zelf, wil het bedrijf elders kopen.

Khosrowshahi benadrukte dat het bedrijf echt voor iedereen taxivluchten betaalbaar wil maken. Onderzoek wijst uit dat burgers deze nieuwe vervoermogelijkheid dan ook eerder accepteren: het aanvaarden van bijvoorbeeld de geluidsoverlast van vliegende taxi’s, als je die zelf niet kunt betalen, gaat veel mensen namelijk te ver.

Maar er is ook scepsis of uitgerekend Uber wel de partij is die mensen zover kan krijgen om in dronetaxi’s. De schandalen van vorig jaar — seksuele intimidatie op de werkvloer, een datalek van klantgegevens, het misleiden van toezichthouders, om er een paar te noemen — hebben de reputatie van het bedrijf flink aangetast. En onlangs kwam het bedrijf nog slecht in het nieuws toen een zelfrijdende auto van het bedrijf een fietser doodreed.

Maar ceo Khosrowshahi ziet geen probleem: ‘Uber moet gewoon goeie dingen blijven doen. Dan hebben we geen last van het verleden. We moeten veiligheid uitstralen, betrouwbaarheid en betaalbaar zijn. We moeten hiermee ook in alle buurten van de stad actief zijn, Dit is niet alleen voor de ‘happy few’. We zijn nog maar net gestart als veranderd bedrijf.’

Lees meer…

https://fd.nl/ondernemen/1253575/ceo-uber-drone-taxis-zijn-er-niet-alleen-voor-de-happy-few

• Volgens de Uber-CEO zijn drone-taxi’s niet alleen voor de ‘happy few.’

Een reactie plaatsen

css.php