Chauffeurs trappen ‘op de rem’ met demonstratie: ‘Elke pizzabezorger mag tegenwoordig taxi besturen’

Chauffeurs trappen ‘op de rem’ met demonstratie: ‘Elke pizzabezorger mag tegenwoordig taxi besturen’

In groten getale – schattingen van de politie hadden het over circa 500 demonstranten – hebben taxichauffeurs gehoor gegeven aan de oproep om gisteren te demonstreren op het Malieveld. Ruim tweehonderd taxichauffeurs reden vanuit Rotterdam en Amsterdam over de snelweg naar Den Haag en verzamelden met hun auto’s op het Malieveld. Ook Haagse taxibedrijven en bedrijven uit andere plaatsen deden mee. “Het is soms gewoon niet te doen,” vinden de taxichauffeurs in het AD.

De stoet aan taxi’s uit Amsterdam en Rotterdam zorgde op de A13 en A4 voor vertragingen van zo’n tien minuten. De colonnes reden met een snelheid van 60 kilometer per uur. Vele chauffeurs konden – ondanks de gemaakte afspraken – de verleiding niet weerstaan om elke rijstrook van de snelwegen te benutten.

De actievoerders zijn vooral boos dat hun verzekeringspremies worden opgetrokken. Zij menen dat dit komt door recente ongelukken waarbij Uberchauffeurs waren betrokken. Eind vorig jaar en begin dit jaar waren er drie dodelijke ongelukken met Uberchauffeurs in Amsterdam en omgeving. Daarbij kwamen vier mensen om het leven.

“Bijna al onze chauffeurs doen mee”, vertelt Atif Bouazza, eigenaar van de Haagse Snel Taxi. “Behalve degenen die zieken- en leerlingenvervoer doen. We willen niet dat zij daardoor gedupeerd worden.”
Waar anderen de komst van Uber vervloeken en het helemaal weg willen hebben, vindt Bouazza het prima als dat bedrijf gewoon blijft. “Maar ze moeten niet concurreren met de prijzen. Bij ons kost een rit naar Schiphol 55 euro, bij Uber zo’n 40 euro. En dat is gewoon geen eerlijke concurrentie.”

De hogere verzekeringspremie is een heter hangijzer, wat Bouazza betreft. “300 procent omhoog. Onbetaalbaar.” Wat hem ook hoog zit, is het gebrek aan vakbekwaamheid bij veel nieuwkomers in de branche. “Het is nu een open veld. Elke pizzabezorger mag tegenwoordig een taxi besturen. We willen dat het weer een vak wordt.”

Het taxichauffeursvak is niet meer wat het is geweest, zo stelt hij. Een toename van chauffeurs, een Uber die voor bijna niets heen en weer rijdt en dan ook nog de verzekeringsprijs die omhoog is geschoten. Is het eigenlijk nog wel te doen? “Tsja. Soms wel, soms niet. Als er een delegatie of vergadering in Den Haag is wel, dat is leuk. Maar als dat niet gaande is of het is bijvoorbeeld vakantie dan is het niet te doen. En om die reden gaan we naar het Malieveld.”

De stoet aan taxi’s zorgden op de A13 en A4 voor vertragingen van zo’n tien minuten. De colonnes reden met een snelheid van 60 kilometer per uur.

Lees meer: https://www.ad.nl/den-haag/chauffeurs-trappen-op-de-rem-met-demonstratie-elke-pizzabezorger-mag-tegenwoordig-taxi-besturen~a12d0f59/

  • Chauffeurs trappen ‘op de rem’ met demonstratie: ‘Elke pizzabezorger mag tegenwoordig een taxi besturen’

Een reactie plaatsen

css.php