Chauffeurs van Amsterdamse straattaxi’s staan stil bij dodelijk ongeval Uber

Chauffeurs van Amsterdamse straattaxi’s staan stil bij dodelijk ongeval Uber

Chauffeurs van straattaxi’s hebben maandagmiddag om twee uur een ingetogen en vreedzame actie gehouden bij de Passagiers Terminal Amsterdam (PTA). Ze wilden hiermee reageren op het stijgende aantal dodelijke ongevallen waarbij Uber-chauffeurs zijn betrokken. De actie was een initiatief van de Amsterdamse TTO’s (Toegelaten Taxi Organisaties) met steun van de afzonderlijke taxibedrijven. De taxichauffeurs, waarvan velen zelden bij ernstige aanrijdingen zijn betrokken, wilden hun steun en medeleven betuigen aan de slachtoffers.

Aanleiding voor de chauffeurs om stil te staan bij de dodelijke ongelukken, is de aanrijding waarbij zondagochtend een 24-jarige vrouw om het leven kwam nadat zij werd geschept door een Uber-voertuig. De aanrijding was om vier uur ‘s nachts op de kruising van de Heemstedestraat en de Poeldijkstraat. Het gaat hier om een zeer onoverzichtelijk kruispunt waar wel vaker ongelukken gebeuren. Het ambulancepersoneel heeft nog geprobeerd de vrouw te reanimeren, maar de hulp mocht niet baten. De politie vraagt getuigen die iets van het ongeluk gezien hebben hun verhaal te doen.

De General Manager van Uber voor Nederland, België en Luxemburg, Thijs Emondts, bevestigde zondagavond schriftelijk aan Het Parool dat de 21-jarige taxibestuurder die de vrouw op haar fiets aanreed, op dat moment via het taxiplatform reed. Hij is aangehouden en wordt verhoord. De politie is nog bezig met het onderzoek naar de juiste toedracht van het ongeval.

Dit ongeluk is het vierde ongeval in korte tijd waarbij een jonge chauffeur van Uber is betrokken. Uber-Manager Emondts, General Manager voor Uber in Nederland, België en Luxemburg, zegt de serie dodelijke ongevallen serieus te nemen. “We vinden het zorgelijk dat er in korte tijd meerdere verkeersongevallen zijn geweest en willen de uitkomsten van de politieonderzoeken met de autoriteiten bespreken,” vertelde hij het Parool. “Veiligheid is prioriteit, daarom bekijken wij of we nog meer kunnen doen om de verkeersveiligheid te vergroten.”

Uber zegt aan spraaktechnologie te werken waardoor chauffeurs tijdens het rijden de smartphone waarop de applicatie van Uber loopt niet meer met de hand hoeven te bedienen.

Dit is het tweede dodelijke ongeval in korte tijd waarbij een chauffeur betrokken is die voor Uber reed. Op 6 december overleed een voetganger na een aanrijding op de Rozengracht.

In maart 2017 werd op de Molukkenstraat in Oost een 22-jarige vrouw door een rijder van Uber doodgereden. Chauffeur Jasmin M. werd in november vorig jaar overigens vrijgesproken van schuld aan haar dood.

  • Chauffeurs van Amsterdamse straattaxi’s staan stil bij vierde dodelijke ongeval met Uber-chauffeur.

Een reactie plaatsen

css.php