De deeleconomie krimpt bij ons, ontdekt PwC-studie

De deeleconomie krimpt bij ons, ontdekt PwC-studie

De deeleconomie leek de toekomst, stelt BNR, maar dat lijkt toch tegen te vallen. In landen om ons heen wordt meer op deelplatforms uitgegeven dan bij ons en komend jaar krimpt de deeleconomie in Nederland ook nog eens met bijna tien procent. Dat stellen accountants en adviseurs PwC na onderzoek.

De deeleconomie bestaat uit meerdere categorieën. In sommige categorieën is nog steeds een stijging te zien, zoals in de onderlinge uitleen van machines, auto’s of fietsen. Het uitlenen van geld en het delen van tweedehandsproducten neemt daarentegen flink af, stelt PwC. Dit zijn verhoudingsgewijs grote categorieën. Het accountants- en adviesconcern verwacht dat de deeleconomie in het komende jaar krimpt met tien procent.

Hoe komt dat? Volgens Peter Hoijtink, specialist consumers en retail bij PwC, kan dit verschillende oorzaken hebben. Eén daarvan is dat er steeds meer alternatieven zijn om financiële producten te financieren. “Banken zijn veel actiever met FinTech, zoeken naar nieuwe oplossingen,” vertelt hij BNR.”Aan de andere kant draait de economie goed; misschien is het niet nodig om elkaar geld te lenen.”

Ook blijkt dat in Nederland een relatief klein aantal mensen meedoet aan de deeleconomie. “In de landen om ons heen, Duitsland en België, wordt er nog wel veel gedeeld met elkaar. Misschien vinden wij de risico’s wat groter of zijn we meer gesteld op onze spulletjes.’

Met verhuurplatforms als Airbnb doet Nederland het juist wel erg goed. Hoijtink: “Dat is een interessante categorie, die zeker nog wel een beetje zal toenemen.

  • In Nederland krimpt de deeleconomie, ontdekte PwC

Een reactie plaatsen

css.php