De gemeenteraadsverkiezingen zorgen voor hilarische OV-initiatieven in België: ‘Gent moet tramvrij worden’

De gemeenteraadsverkiezingen zorgen voor hilarische OV-initiatieven in België: ‘Gent moet tramvrij worden’

De soep wordt niet zo heet gegeten als ‘ie twee dagen geleden werd opgediend. Toen wilde de N-VA-lijsttrekker Anneleen Van Bossuyt Gent tramvrij maken. En dat met name vanwege de tramrails. “Ik heb er zelf eens mijn voet door gebroken”

In Gent zouden alle trams op termijn moeten verdwijnen. Dat zei N-VA-lijsttrekker Anneleen Van Bossuyt in een debat met de andere lijsttrekkers georganiseerd door de krant De Morgen. De sporen zouden volgens haar onveilig zijn voor voetgangers en fietsers.

“Ik heb zelf, toen ik zeven maanden zwanger was, eens mijn voet gebroken door in de tramsporen terecht te komen. Ik ben zeker niet de enige.” Die reden haalde Anneleen Van Bossuyt aan om Gent in de toekomst tramvrij te maken.

Ook in Brasschaat (vlakbij Antwerpen) stond de tram – of het ontbreken ervan – ineens in de (politieke) belangstelling – want sommige bewoners zijn fel tegen een tram: “Dit is een high class-buurt, en dat willen we zo houden.”

Al jaren houdt het gemeentebestuur van Brasschaat, aldus De Standaard, de nieuwe tramlijn vanuit Antwerpen tegen en dat vindt de 17-jarige Yenthe niet meer dan terecht. Ze staat te wachten aan de bushalte in het centrum van Brasschaat en schuwt de franke antwoorden niet. “Dit is een high class-buurt, dat zie je ook wel. En dat willen we het liefst zo houden.” Veel van haar leeftijdsgenoten zijn toch fan van de tramlijn, omdat ze daarmee veel sneller in Antwerpen zouden staan, zegt ze. “Maar ik vind het niet nodig om de straten daarvoor open te leggen. Er zouden ook veel meer buitenlanders naar Brasschaat komen en er zijn er nu al zo veel. We moeten hier een bepaalde standaard aanhouden.”

De tramdiscussie is een evergreen in de Brasschaatse politiek. Het is ook een beetje bizar: wie van Antwerpen naar het centrum van Brasschaat rijdt, passeert een kilometerslange brede, groene bedding. Die ligt al jaren tevergeefs te wachten op een tram. De plannen van De Lijn waren klaar, tot de lokale politiek op de rem ging staan.Toch duikt het thema telkens weer op. “Typische verkiezingspraat”, zucht een ouder koppel in de straat. Ze zijn de discussie beu. Zelf nemen ze vaak de bus naar Antwerpen: “Die tram hebben we niet nodig”.

Coalitiepartner CD&V wil intussen elektrische trambussen inzetten als alternatief, “omdat die ook zonder bedding kunnen rijden”. Maar ook dat originele voorstel gaat ogenblikkelijk van tafel. “Dat is warm en koud blazen tegelijk. Ook trambussen zijn geen optie.”

  • ‘Weg met de tram’ zeggen politici in Gent en Brasschaat.

Een reactie plaatsen

css.php