De Lijn schakelt over op zetels in recuperatieleder

De Lijn schakelt over op zetels in recuperatieleder

Het Vlaamse OV-bedrijf De Lijn ruilt de stoffen zetelbekleding op tram en bus definitief in voor recuperatieleder. Dat gebeurt na een positief onthaalde test in 23 nieuwe Albastrostrams. Het nieuwe materiaal is comfortabeler voor de reizigers, is eenvoudiger te onderhouden en geeft het openbaar vervoer nog meer klassevolle uitstraling. De Raad van Bestuur heeft een budget vrijgemaakt van 1.925.000 euro voor 5 jaar zodat er geleidelijk omgeschakeld kan worden. “Meer comfort om meer reizigers te verleiden”, zegt minister Weyts.

Onder impuls van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts heeft De Lijn een proefproject uitgevoerd met (tram)zetels in recuperatieleder. De spontane reacties van de reizigers en de resultaten van het tevredenheidsonderzoek bij 4.600 passagiers waren uiterst positief. De Lijn zal in de toekomst de stoffen zetelbekleding in trams en bussen dan ook ruilen voor bekleding in recuperatieleder. De investering van 1.925.000 euro verdient zichzelf op termijn volledig terug. Het diepreinigen van de zitkussens valt in de toekomst immers weg.

“We willen meer mensen verleiden om de auto te ruilen voor het openbaar vervoer”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. “Dus investeren we volop in troeven zoals snelheid én comfort. We maken recordbedragen vrij voor nieuwe bussen en nieuwe trams en we schakelen over op een nieuwe zetelbekleding die er beter uitziet en vooral beter aanvoelt”.

“Het comfort van de zetels bepaalt in grote mate de waardering van reizigers over hun rit”, zegt Roger Kesteloot, directeur-generaal van De Lijn “Dat wordt ook bevestigd door ons tevredenheidsonderzoek. Met de omschakeling naar recuperatieleder gaan we in op die wens. We werken ook aan andere prioriteiten zoals reisinformatie en extra reizigersplaatsen.”

De Lijn zal voor de bekleding van zetels in tram en bus gebruik maken van recuperatieleder: (snij)resten van leder die worden vermalen en in een drager worden geperst. Er moeten dus geen extra dieren opgeofferd worden voor ons zitcomfort. Beschadigd leder, dat niet meer geschikt is voor bijvoorbeeld kledij, kan wel een nieuw nut vinden als zetelbekleding. De bekleding wordt geleverd door de Britse Eleather Group, die dit materiaal ook levert voor zetels in vliegtuigen.

De zetelbekleding zal te vinden zijn in nieuwe voertuigen (o.a. de Albatrostrams, de lopende bestellingen van 146 CAF-trams en 230 bussen). Als stoffen zetels hersteld moeten worden, krijgen alle zetels in dat voertuig een nieuw jasje. De Lijn heeft nu 399 trams en 2100 bussen.

  • Hergebruikt leder voor Vlaamse bussen en trams.

Een reactie plaatsen

css.php