EBS neemt voor bediening Waterland 10 VDL Citea’s SLFA-181 Electric in dienst

EBS neemt voor bediening Waterland 10 VDL Citea’s SLFA-181 Electric in dienst

Woensdag nam OV-bedrijf EBS 10 elektrische VDL Citea’s SLFA-181 officieel in gebruik. Ze gaan rijden binnen het streekvervoer in de regio Waterland. De elektrische bussen worden ingezet op de R-net lijn 316 tussen Amsterdam en Edam-Volendam. Dit resulteert in 135.000 elektrische kilometers per bus per jaar. Naast forensen maken ook veel toeristen gebruik van deze buslijn. De batterij- en laadstrategie zijn afgestemd op de hogere gemiddelde snelheid die past bij het streekvervoer.

Ard Romers, directeur VDL Bus & Coach Nederland: ‘‘Wij zijn trots dat wij als leverancier van de elektrische bussen een grote bijdrage leveren aan de verdere verduurzaming van het openbaar vervoer in Nederland. Samen met onze partners, EBS en de concessieverlener Vervoerregio Amsterdam, laten we middels de implementatie van deze elektrische bussen op lijn 316 nog meer mogelijkheden zien voor de elektrificatie van het busvervoer.”

De VDL Citea’s SLFA-181 zijn uitgevoerd met een 3-deurs configuratie in BRT design met 50 zitplaatsen en 80 staanplaatsen. De chauffeur beschikt over een ruime chauffeurscabine en wordt via het standaard digitale instrumentenpaneel optimaal geïnformeerd over de rijprestaties en de actuele status van het voertuig. Voor de passagiers bieden luxe stoelen, WiFi en USB aansluitingen extra reiscomfort.

Dankzij het geoptimaliseerde snellaadconcept is de operationele beschikbaarheid van de elektrische bussen maximaal. De batterijen van de bussen hebben een energiecapaciteit van 169 kWh en worden overdag op het busstation van Edam opgeladen via snelladers met een maximale capaciteit van 450 kW. Op een volle batterij kunnen de bussen 2 keer retour van Edam via Volendam naar Amsterdam centraal station. Na een laadsessie van nog geen 15 minuten kan de bus volledig herladen de route opnieuw afleggen. ’s Nachts worden de bussen op het depot in Purmerend opgeladen met een maximaal vermogen van 30 kW.

• EBS neemt voor de bediening van Waterland 10 VDL Citea’s SLFA-181 Electric in dienst.

Een reactie plaatsen

css.php