Eerste editie Busworld Turkije onverwacht succes na overstap naar Izmir

Eerste editie Busworld Turkije onverwacht succes na overstap naar Izmir

De overstap van Busworld Turkey naar Izmir pakte wonderwel goed uit. Na zes edities van Busworld Turkey op de Expo-beurs in Istanbul was dit de allereerste editie in Izmir – de derde grootste stad van Turkije met een eeuwenoude geschiedenis en een mooi en gloednieuw expositiecentrum.

De officiële opening werd gedaan door de burgemeester van Izmir, Aziz Kocaglu, de president van TOF, de Turkse organisatie van busbedrijven, Mustafa Yildrim, het hoofd van de afdeling transportplanning van Izmir’s openbaar vervoerbedrijf Eshot, Hakan Uzun Özet, Didier Ramoudt, president van Busworld International en Bekir Çakici, hoofd van HKF Trade Fairs, verantwoordelijk voor de Busworld-organisatie in Turkije.

Hoewel sommige mensen zich afvroegen hoe deze verhuizing van Istanbul naar Izmir het aantal exposanten en bezoekers zou beïnvloeden, was het vanaf de allereerste minuut duidelijk dat dat Busworld Turkey 2018 een succes zou worden. Bussen bleven stoppen bij de poort van het expositieterrein en losten hun passagiers voor een bezoek aan het 10.500 vierkante meter grote Busworld – iets groter dan de vorige keer in Izmir. In totaal bezochten 10.040 bezoekers uit 107 landen de 115 exposanten uit 18 landen. Ook werden er daadwerkelijk zaken gedaan op de beursvloer.

De grootste exposant was BMC, die aan een indrukwekkende comeback werkt nadat het een paar jaar uit de busindustrie is verdwenen. Ze hadden de grootste (3.000 m²) en ook de meest vermakelijke stand op de show met uitvoeringen van een zeer levendige Turkse dansgroep, een beroemde elektrische vioolspeler en nog veel meer indrukwekkende acts. Elke dag was er een nieuwe verrassing.

De handelsorganisatie van de Turkse fabrikanten beweert dat de busexportindustrie US $1,15 miljard waard is. In dat perspectief is het logisch dat Busworld Turkije veel bezoekers en bedrijven uit het buitenland aantrekt, zoals uit het Midden-Oosten en andere buurlanden zoals Irak en Iran. Veel Turkse bedrijven richten zich inderdaad op export, Otokar is daar een van, evenals Güleryüz, Safkar en vele anderen. Anadolu Isuzu bijvoorbeeld bouwt een sterke band op met Europa, met name Frankrijk, precies zoals Otokar dat heeft gedaan. Internationale merken zoals Allison Transmission, ZF, Cummins, Fasching, Fogmaker, Hübner waren ook op de beurs vertegenwoordigd. Mapar, een MAN-dealer in Turkije, liet veel voertuigen in zijn stand zien. Ze hebben een zeer specifieke tweedehands marktactiviteit: MAN-touringcars omvormen tot compleet nieuwe modellen. De minibusmarkt blijft ook een belangrijke factor in de Turkse automobielsector. Verschillende minibusfabrikanten waren aanwezig: Bur-Can, Meydan Otomotiv en dergelijke.

Binnen de Busworld-organisatie speelt Busworld Academy een belangrijke rol. Ook tijdens Busworld Turkey bleven de conferenties over de ‘Future of Bus Mobility’ niet onopgemerkt. Er waren interessante seminars over de e-bus en hoe de aanbestedingen van deze nieuwe en gecompliceerde systemen aan te pakken, met name de infrastructuur voor laadapparatuur en de levering van elektriciteit. In ‘Veiligheid en technologie in openbare bussen’ legde Hakan Uzun Özet van Izmir’s OV-bedrijf Eshot uit wat zijn bedrijf doet aan de (sociale) veiligheid in bussen.

“Opnieuw bleek Busworld Academy het beste netwerkevenement te zijn voor vertegenwoordigers van internationale, nationale en lokale autoriteiten en federaties, OV-mensen, bus- en touringcarexploitanten, fabrikanten, leveranciers en andere deskundigen en professionals, om hun kennis en visies van de sector,” aldus Jan Deman, directeur van Busworld Academy.

Alle presentaties, evenals de verslagen van de tweedaagse conferentie zijn gepubliceerd op de Busworld Academy-website www.busworldacademy.org

“De Busworld-organisatie kan terugkijken op een succesvolle beurs,” stelde Busworld-directeur Mieke Glorieux. Didier Ramoudt, President van Busworld International, voegde daaraan toe: “Natuurlijk zijn we erg blij met de resultaten van de verhuizing van Istanbul naar Izmir. Busworld Turkey bleek een goede beurs voor onze klanten te zijn: de exposanten en de bezoekers. Onze klanten tevreden stellen is waar het allemaal om draait! Als ze gelukkig zijn, zijn wij dat ook.”

 • Busworld-organisatie tevreden met succes na oversta naar Izmir

1 Reactie

 1. ingebusworld
  mei 07, 2018 @ 13:22:36

  Hoi

  de foto klopt niet. Wij zaten in de andere beurshallen.

  Grtz
  Inge

  Reageren

Een reactie plaatsen

css.php