Eerste slimme kruising ligt in Fryslân

Eerste slimme kruising ligt in Fryslân

Fryslân heeft een primeur: een slimme kruising. Op deze kruising, in de N359 bij Húns en Leons, staan digitale verkeersborden. De borden passen zich automatisch aan. Komt er geen verkeer van één van de zijwegen? Dat betekent – met 100 kilometer per uur – doorrijden. Komt er wél verkeer aan van één van de zijwegen? Dan geven de borden dit duidelijk aan. Dus: afremmen naar 70 kilometer per uur. De borden zijn volledig in werking vanaf donderdag 15 februari. Het systeem van de slimme kruising is vanmiddag – dinsdag 6 februari – op de locatie gepresenteerd.

Sijbren van der Velde rijdt regelmatig over de weg van Leeuwarden naar Bolsward (de N359). Bij het kruispunt Húns-Leons moest hij altijd afremmen, van 100 kilometer per uur naar 70 kilometer per uur. Terwijl er vaak geen verkeer aan kwam. Daar stoorde hij zich aan: als er toch geen verkeer van de zijwegen aan kwam, waarom zou hij dan nog afremmen? Hij dacht na over een oplossing. Met zijn idee klopte hij aan bij de provincie Fryslân.

Al een langere tijd is de provincie Fryslân bezig met het veiliger maken van de N359 tussen Leeuwarden en Bolsward. “Daarom twijfelden we er geen moment aan om met het idee aan de slag te gaan”, vertelde gedeputeerde Sietske Poepjes. “De gedachte van van der Velde om niet meer af te remmen voor het kruispunt, is heel onveilig. Maar de nieuwe borden geven aan dat er verkeer rijdt op het kruispunt. We verwachten dan ook dat mensen hun snelheid meteen zullen aanpassen.”

Hoe het systeem precies werkt? Op www.fryslan.frl/bolswardleeuwarden  staat een animatiefilmpje met uitleg.

Deze week plaatste de provincie Fryslân de nieuwe borden langs de N359. Vandaag presenteerde gedeputeerde Sietske Poepjes samen met Sybren van der Velde het nieuwe systeem op het kruispunt bij Húns en Leons. De komende anderhalve week gebruikt aannemer Vialis om alle borden goed op elkaar af te stemmen. De borden werken vanaf donderdag 15 februari.

  • Gedeputeerde Sietske Poepjes en weggebruiker en idee-leverancier Sybren van der Velde met de nieuwe borden.

Een reactie plaatsen

css.php