ElectriCity in Göteborg wordt uitgebreid met nieuwe buslijnen

ElectriCity in Göteborg wordt uitgebreid met nieuwe buslijnen

Na twee succesvolle jaren met elektrische bussen op route 55 in Göteborg, hebben de partners in het ElectriCity-project besloten om de busverbindingen in de stad uit te breiden. In juni volgend jaar gaan twee elektrisch aangedreven hogesnelheidsbussen op lijn 16 rijden. Tegelijkertijd zijn er plannen om de demonstratie uit te breiden met zware voertuigen voor stil en emissievrij stedelijk verkeer.

“Göteborg heeft een sterke automobielindustrie en is de logistieke hub van de Scandinavische regio. Een voordeel is dat we vroeg in bij de tests worden betrokken”, zegt een van de betrokken partijen, Stefan Eglinger van het stedelijke OV in Göteborg. “Het is de volgende generatie technologie. Dat is spannend en we leren samen met onze partners in ElectriCity méér dan we alleen zouden doen. We nemen deze lessen mee in onze stedelijke planning als Göteborg groeit naar een aantrekkelijke grote stad met stille voertuigen.”

ElectriCity heeft sinds 2013 bedrijven, onderzoekers, overheden, de stad en de regio samengebracht om nieuwe oplossingen voor duurzaam testen en vervoer te ontwikkelen. Het meest opmerkelijke resultaat is busroute 55, waar tien bussen geheel of gedeeltelijk elektrisch geëxploiteerd worden sinds 2015. Volgens het oorspronkelijke plan zouden de proeven in 2018 worden beëindigd, maar nu de proef wordt uitgebreid met extra voertuigen zal de testperiode doorgaan tot 2020.

Wanneer de Volvo Ocean Race in juni 2018 naar Göteborg komt, zullen twee elektrisch aangedreven bussen de laatste ontwikkelingen laten zien terwijl ze tussen het stadscentrum Nordstan en Frihamnen opereren. Deze twee prototype bussen rijden dan op route 16, die uitgerust zal zijn met laadinfrastructuur en bushalte-faciliteiten voor high capacity verkeer. Onder andere worden nieuwe oplaadstations gebouwd op het Eriksbergstorget en bij het Sahlgrenska ziekenhuis.

“We weten dat de mensen van Västra Götaland meer elektrische bussen willen hebben en dat de passagiers die momenteel route 55 gebruiken, zeer tevreden zijn”, zegt Ulrika Frick, voorzitter van de Gewestraad Götaland, verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het openbaar vervoer in Västra Götaland.

“We willen dat meer mensen hun auto’s opgeven, de uitstoot en ook geluidsniveaus verminderen. Elektrische bussen helpen ons deze doelen te bereiken en onze missie is het openbaar vervoer van de toekomst te creëren. Daarom kijken we nu naar de volgende grote stap, het testen van grotere elektrische bussen op meer frequente routes en met meer passagiers.”

ElectriCity is een gezamenlijk partnerschap dat de onderzoeksbranche, de industrie en de samenleving combineert, waardoor nieuwe oplossingen voor het duurzame stadsvervoer van morgen ontwikkeld, gedemonstreerd en geëvalueerd kunnen worden. De betrokken partijen zijn de Volvo Group, Västra Götaland, Västtrafik, de stad Göteborg, de Technische Chalmers Universiteit, het Zweedse Energieagentschap, het wetenschapspark Johanneberg, het wetenschapspark Lindholmen, Göteborg Energi, Älvstranden Utveckling, Ericsson, Keolis, Akademiska Hus en Chalmersfastigheter.

  • De ElectriCity-proef wordt uitgebreid met twee nieuwe hoogfrequente buslijnen.  

Een reactie plaatsen

css.php