FBAA organiseert eerste ‘Dag van de Autocar’ naar Disneyland

FBAA organiseert eerste ‘Dag van de Autocar’ naar Disneyland

Morgen, zaterdag 16 maart, vindt voor de eerste maal in België de door de Belgische bus- en touringcarorganisatie FBAA samen met een vijftiental bus- en touringcarbedrijven georganiseerde ‘Dag van de Autocar’ plaats, de ‘PRETCAR-dag’.

’s Ochtends vertrekken een 1.000-tal Belgen in 20 touringcars van 15 busbedrijven naar Disneyland Parijs. De sector organiseert deze actie om zoveel mogelijk gezinnen in België te laten ‘proeven’ van de touringcar als een veilig, comfortabel, betaalbaar en vooral een groen vervoermiddel.

De ‘PRETCAR-dag’ is een nieuw concept dat de bussector op zaterdag 16 maart lanceert. Het staat voor een leuke dag met de autocar naar het pretpark. Het doel is om zoveel mogelijk gezinnen in België op die dag te laten proeven van de troeven van de autocar,  zoals het comfort aan boord (luxueuze beenruimte, USB- aansluitingen, verzorgde catering) maar evengoed aan groen, veilig en betaalbaar reizen.

Op 16 maart verwennen 15 autocarbedrijven hun klanten met een leuke dagtrip voor het hele gezin. 30 chauffeurs rijden mee in dit verhaal. Op deze manier ervaren 1.000 Belgen de voordelen van de autocar. De ‘PRETCAR-dag’ zal een jaarlijkse traditie worden, en zal steeds in een ander pretpark worden gehouden, zodat meer en meer gezinnen de touringcar zullen (her-)ontdekken.

Eén van de sterkste troeven van de autocar is zijn groene karakter. De ecologische voetafdruk van de bus en de touringcar is even klein als die van de trein, en veel kleiner dan die van de auto en het vliegtuig. Op trajecten over lange afstand is de autocar zelfs het meest groene vervoermiddel. Door de hoge bezettingsgraad van de touringcar (die varieert van 66% tot 80%) is de CO2- uitstoot per persoon per km namelijk het laagst bij dit vervoermiddel.

Twee recente Duitse studies tonen overigens aan dat de bus en de touringcar de laagste milieukosten hebben van alle gemotoriseerde voertuigen, en dat de touringcar de groene kampioen is wanneer we kijken naar de minieme uitstoot en het zeer beperkte verbruik ten opzichte van de andere transportmiddelen.

Steeds meer Belgen reizen per touringcar. Bij de meerdaagse reizen is het marktaandeel van de autocar in België geëvolueerd van 4,7% in 2014 naar 6,8% in het vakantieseizoen 2016-2017. Einde 2017 ging het zelfs om 7,2% marktaandeel bij alle transportmiddelen die worden ingezet voor vakanties, wat overeenkomt met 1.390.000 meerdaagse autocarreizen bij Belgen in 2017.

De Belgen kiezen de touringcar echter op de eerste plaats voor een dagtrip. Denk aan een dagje naar zee met de vereniging, naar een concert met vrienden, naar een voetbalmatch met de ploeg, naar een Kerstmarkt met de familie of op schoolreis met de klas. In 2016 kozen meer dan 10 miljoen Belgen de touringcar voor een daguitstap. De Belgische touringcarbedrijven hebben in het vakantieseizoen 2016-2017 in het totaal dus meer dan 11 miljoen passagiers vervoerd.

  • Morgen: de eerste ‘Dag van de Autocar’ van de FBAA en 15 Belgische bus- en touringcarbedrijven. De autocar is vooral in trek als groen vervoermiddel.

Een reactie plaatsen

css.php