Feestelijke terugkeer van tram 24 in de Ferdinand Bolstraat

Feestelijke terugkeer van tram 24 in de Ferdinand Bolstraat

Tram 24 rijdt eindelijk weer zijn oude route door de Ferdinand Bolstraat.

De tram werd feestelijk onthaald door de ondernemers rond de Ferdinand Bolstraat en het Marie Heinekenplein. Door de aanleg van Noord/Zuidlijn-station ‘De Pijp’ werd de route in 2003 ‘tijdelijk’ 14 jaar verlegd.

Vanaf nu rijdt de tram ook weer in het gedeelte tussen de Albert Cuyp en de Ceintuurbaan.

Door de aanleg van station De Pijp was het noodzakelijk om de route van de lijn in 2003 aan te passen. Door de geringe breedte van de straat konden de tramsporen niet tijdelijk worden verlegd voor het bouwterrein, zoals bij Rokin en de Vijzelgracht wel gebeurde. Daarom was het gedeelte tussen de Ceintuurbaan en de Albert Cuyp niet meer toegankelijk en moest tram 24 een andere route rijden. Inmiddels is het project De Rode Loper van de gemeente  druk bezig om ook bovengronds de straat op te knappen met meer ruimte voor voetgangers en fietsers. De ondernemers van de Ferdinand Bolstraat zijn blij met de terugkeer van lijn 24 en met de nieuwe bestrating. Naar verwachting is dat in oktober klaar.

De historie van lijn 24 gaat bijna 88 jaar terug. In oktober 1929 reed de tram voor het eerst en volgde hij de route tussen Olympiaplein en Centraal Station. Later, toen de route langer werd, gebruikten veel voetbalsupporters de 24 om bij de halte Olympisch Stadion uit te stappen en hier wedstrijden van DWS, FC Amsterdam, Ajax en het Nederlands Elftal te bezoeken.

  • De teruggekeerde tram 24 wordt feestelijk verwelkomd door de ondernemers van de Ferdinand Bolstraat. Foto Gé Dubbelman – Noord/Zuidlijn.

Een reactie plaatsen

css.php