FlixBus mag tóch langeafstands-OV verzorgen in Brabant

FlixBus mag tóch langeafstands-OV verzorgen in Brabant

FlixBus mag toch op 8 langeafstandsverbindingen openbaar vervoer in Brabant gaan verzorgen. Dat hebben Gedeputeerde Staten gisteren besloten. Bij een eerdere uitbreiding van de FlixBus-dienstregeling in Nederland en België had de provincie een verzoek van FlixBus om vervoer tussen onder andere Amsterdam, Eindhoven en Eindhoven-Airport aan te bieden afgewezen, omdat dit volgens de wet oneerlijke concurrentie zou betekenen voor de openbaar vervoerders Arriva en Hermes. Na een recente uitspraak van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven, waar FlixBus de weigering van de provincie aankaartte, heeft het provinciebestuur besloten FlixBus toch toestemming te geven om op 8 langeafstandsverbindingen vervoer in Brabant aan te bieden.

Vervoerders als FlixBus, Ouibus en Eurolines bieden commercieel OV aan tussen regio’s en Europese landen. Tot enkele jaren geleden waren deze ritten beperkt tot buitenlandse bestemmingen. Nu willen deze vervoerders ook binnen Nederland vervoer aanbieden hetgeen een probleem oplevert met de huidige OV-concessionarissen Hermes en Arriva en de Wet personenvervoer 2000.

Omdat vervoerders als Hermes en Arriva die de OV-concessies verzorgen verplicht zijn ook vervoer aan te bieden waar minder reizigers zijn en de kosten daar hoger zijn dan de opbrengsten, is destijds besloten het puur-commerciële FlixBus niet toe te staan in Brabant te gaan rijden op routes die ook al door Hermes en Arriva worden bediend. FlixBus toonde aan dat hun routes verschillen van de routes van Hermes en Arriva. De provincie heeft inmiddels besloten voor 8 aanvragen toch ontheffing te geven.

Het gaat daarbij onder andere om de routes Den Haag – Rotterdam – Eindhoven Airport – Eindhoven Station, Zandvoort – Haarlem – Amsterdam – Eindhoven Airport – Eindhoven Station – Roermond en Almere – Amsterdam Bijlmer – Kaatsheuvel (Efteling) – Brussel.

  • FlixBus gaat Brabantse bestemmingen bedienen op langeafstandsroutes.

Een reactie plaatsen

css.php