Gent promoot gebruik en uitbreiding grootste elektrische taxivloot

Gent promoot gebruik en uitbreiding grootste elektrische taxivloot

Stad Gent, BBL en GTL startten een campagne om nog meer mensen te laten genieten van elektrische taxi’s. In Gent rijden momenteel 13 elektrische taxi’s rond. In geen enkele andere Vlaamse stad rijden er zoveel.

Daarom startten Bond Beter Leefmilieu, de Belgische taxifederatie (GTL) en de Stad Gent een campagne om mensen aan te moedigen om bij het bestellen van een taxi te vragen naar een elektrisch exemplaar. Zo verbetert de luchtkwaliteit. De rit is bovendien geen cent duurder dan een ‘gewone’ taxirit.

“De Stad Gent heeft met verve aangetoond dat je op zeer korte tijd een taxivloot kunt vergroenen door vergunningen voor te behouden voor elektrische voertuigen en door een aankooppremie uit te reiken,” aldus Bart Dumoulin van Bond Beter Leefmilieu (BBL). Filip Watteeuw, wethouder van Mobiliteit van de Stad Gent voegt daar aan toe: “We willen op termijn naar een volledig elektrische taxivloot in Gent en willen daarom nu ook de klanten verleiden om gebruik te maken van die elektrische taxi’s. We hebben dit jaar ook budget voorzien om de eerste snellaadpaal voor de taxisector uit te rollen.”

Kleurrijke affiches in cafés en restaurants wijzen sinds eind februari op de voordelen van elektrische taxi’s: frisse lucht voor de stad, geruisloos en niet duurder dan een andere taxi. Toeristische trekpleisters, bedrijven, ziekenhuizen en woonzorgcentra krijgen allemaal info op maat over de elektrische taxi. Dit maakt onderdeel uit van het project ‘Clean Power for Taxis’, dat de ambitie heeft om in 2020 minstens 10% van de Vlaamse taxivloot elektrisch te laten rijden.

“Taxibedrijven die de stap zetten naar elektrische mobiliteit worden in Gent beloond met een aankooppremie van 3.000 euro per voertuig,” stelt Tine Heyse, wethouder van Milieu van de Stad Gent. “Dit past binnen de doelstelling om tegen 2025 alle Gentse taxi’s elektrisch te laten rijden. Elektrische voertuigen stoten lokaal minder fijn stof uit en zorgen voor minder geluidsoverlast.”

In 2017 startten BBL en GTL met het begeleiden van steden, gemeenten en hun taxiondernemingen bij de overstap naar elektrische taxi’s. Ondertussen rijden er in Gent 13 elektrische taxi’s. Leuven, voortrekker van het eerste uur, volgt op de voet met een vloot van 10. In totaal rijden er in Vlaanderen 30 schone e-taxi’s rond.

• Gent promoot gebruik en uitbreiding grootste elektrische taxivloot

Een reactie plaatsen

css.php