Groenteman breekt beide ellebogen door Amsterdamse fietstaxi

Groenteman breekt beide ellebogen door Amsterdamse fietstaxi

Groenteman Mohammed Azougarh is woedend op de fietstaxi die hem aanreed, waarbij hij zijn beide ellebogen brak. Met pijn en moeite friemelt hij zijn telefoon uit zijn broekzak om de foto’s van de plaats van het ongeval te laten zien. Meer beweging is voor Mohammed Azougarh niet mogelijk. “Douchen, naar het toilet, eten: mijn familie moet me overal bij helpen. Ik ben als een baby: ze moeten me verzorgen”, vertelt hij Het Parool.

En dan heeft hij het ergste nog niet gezegd, want Azougarh (49) is ook groenteman. Vanuit zijn levensmiddelenwinkel in de Binnen Bantammerstraat staan de bakken met groente er deze ochtend een beetje schraal bij. “Een aardige buurman wilde wel om zes uur vanmorgen met mij naar de groothandel, maar hij had geen tijd om daarna ook nog groente en fruit in te kopen. En zelf kan ik nu natuurlijk geen kratten sjouwen.”

Zijn twee gebroken ellebogen hield Azougarh over aan een botsing met een fietstaxi, afgelopen maandag op het Rokin, ter hoogte van het Spui. “Het was warm, dus ik fietste rustig aan toen ik ineens een bel achter me hoorde. Nog voordat ik goed en wel opzij kon gaan, werd ik al ingehaald door een fietstaxi. Toen hij mij passeerde reed hij met zijn brede achterkant tegen mij aan, waardoor ik viel.”

Het werd een boel gedoe: de berijder van de fietstaxi probeerde Azougarh af te schepen met wat kleingeld en als hij hem de weg niet had versperd, zou hij er vandoor zijn gegaan, zegt de ondernemer. “‘Hoeveel wil je?’ vroeg hij. En hij zei: ‘Volgens mij heb je niks.’ We hebben uiteindelijk gewacht op de politie, maar die zei dat het hier ging om een verkeersongeval en dat we er zelf maar uit moesten komen.”

Wethouder Pieter Litjens (Verkeer en Vervoer) stelt dat bij de nieuwe uitgifteronde van vergunningen voor fietstaxi’s goed moet worden gekeken naar de positie van de voertuigen in met name de steeds drukker wordende binnenstad. “De ruimte in Amsterdam is schaars, dat betekent dat je stevige keuzes moet maken voor bepaalde vervoermiddelen om slim en efficiënt met de beperkte openbare ruimte om te gaan. Een fietspad is eerst en vooral bestemd voor gewone fietsen. De fietstaxi’s nemen veel ruimte in beslag op het fietspad, waardoor ook de doorstroming moeilijker wordt. Daarnaast kunnen ze voor verkeersonveilige situaties zorgen. Voordat we een nieuwe concessie verlenen voor fietstaxi’s na 2019 zullen we de voor-en nadelen goed afwegen.”

Lees meer: http://www.parool.nl/amsterdam/groenteman-breekt-beide-ellebogen-door-fietstaxi~a4502489/

  • Fietstaxi’s blijven een probleem in Amsterdam.

Een reactie plaatsen

css.php