Groningen sluit zich aan bij de waterstofcoalitie

Groningen sluit zich aan bij de waterstofcoalitie

Er rijden in de stad Groningen al twee waterstofbussen rond, maar zowel de stad als de provincie Groningen gaan hun activiteiten omtrent waterstof verder uitbreiden. Daartoe hebben zij zich als eerste overheden aangesloten bij de waterstofcoalitie, een initiatief van Greenpeace Nederland en verschillende andere partijen, zoals netbeheerders, bedrijven en wetenschappers.

Daarmee steunen de provincie en gemeente de visie van de coalitie: dat een combinatie van groene waterstof en ‘wind op zee’ essentieel is voor de overgang naar het gebruik van duurzame energie en het terugdringen van CO2. Waterstof kan energie betaalbaar en efficiënt in grote hoeveelheden opslaan. Als het hard waait kan door windmolens opgewekte stroom boven de Wadden bijvoorbeeld door middel van waterstof efficiënt worden opgeslagen en getransporteerd.

In de provincie Groningen gebeurt op dit moment veel op het gebied van waterstoftechnologie. Zo rijden er in Groningen twee waterstofbussen rond en zijn er verschillende waterstofvulpunten. De provincie en gemeenten proberen deze ontwikkelingen zoveel mogelijk te stimuleren. De waterstofcoalitie pleit voor een prominente plek van waterstof in het Klimaat & Energieakkoord. In juni werd een manifest met een oproep hiertoe aangeboden aan minister Eric Wiebes van Economische Zaken & Klimaat. (MvdB)

• Eén van de waterstofbussen die al in Groningen rijden.

Een reactie plaatsen

css.php