Grootste fietsenstalling in gebruik genomen in Utrecht

Grootste fietsenstalling in gebruik genomen in Utrecht

Op maandag 7 augustus is het eerste deel van de Fietsenstalling Stationsplein Utrecht in gebruik genomen. De stalling heeft nu al ruimte voor 6000 fietsen en is daarmee de grootste van Nederland. Eind volgend jaar heeft de Utrechtse stalling 12.500 plekken. Dan is het de grootste fietsenstalling ter wereld!

In de fietsenstalling bij Utrecht Centraal komen er de komende maanden nog 1.500 plekken bij en dan staat de teller dus op 7.500. Maar ProRail bouwt door en eind 2018 is de hele stalling klaar, met maar liefst 12.500 plekken. Dat is wereldwijd ongeëvenaard. Gemeente Utrecht, NS en ProRail zorgen zo samen voor een goed bereikbaar station. Op 21 augustus opent ProRail het eerste deel van de nieuwe stalling met een feestje.

Een paar cijfers: 50% van de dagelijkse 1,2 miljoen treinreizigers komt op de fiets naar het station. En 15% gaat vanuit de trein met de fiets naar z’n eindbestemming. ProRail wil de reis van deur tot deur makkelijk maken. Dus: méér fietsenstallingen maken en bestaande stallingen beter benutten.

Sinds 2000 heeft ProRail op bijna 410 stations ruim 450.000 fietsplaatsen nieuw gebouwd en gemoderniseerd. Tientallen bewaakte stallingen zijn vernieuwd en uitgebreid, met bijvoorbeeld nieuwe verdiepingen. Het totaal aantal stallingsplaatsen bij stations is nu zo’n 520.000 en groeit de komende jaren, afhankelijk van beschikbare (co-)financiering, naar ruim 600.000 in 2030. Gemeenten zijn hierbij een belangrijke samenwerkingspartij. Een station met goede fietsvoorzieningen is immers een visitekaartje.

  • ProRail bouwt gestaag verder aan fietsparkeervoorzieningen na de opening van deze bij Utrecht Centraal.

Een reactie plaatsen

css.php