‘Het Nieuwe Werken’ heeft een merkbare invloed op congestie

‘Het Nieuwe Werken’ heeft een merkbare invloed op congestie

Het Nieuwe Werken (HNW) heeft meetbaar invloed op congestie, zo blijkt uit de nieuwste KiM-publicatie ‘Effecten van Het Nieuwe Werken op mobiliteit en congestie’. Twee vormen van HNW blijken de grootste invloed te hebben gehad in de periode 2000-2016: thuiswerken en het schuiven met de werktijd om de spits te mijden.

Daardoor verminderde in die periode de toename van het aantal voertuigkilometers op alle wegen met 3% procent en het aantal kilometers afgelegd met openbaar vervoer met 2%. Op het hoofdwegennet ontstond er in die periode 5% minder groei van de verkeersomvang en 18% minder reistijdverlies dan wanneer er geen HNW zou zijn geweest.

Door onderzoek van het KiM is hierover voor het eerst gedetailleerde empirische kennis beschikbaar. De uitkomsten zijn grotendeels gebaseerd op meerjarige enquêtes in maart 2014, 2015 en 2016 onder circa 14.000 werkende personen uit de Nederlandse beroepsbevolking.

Overige conclusies van het onderzoek:

–        Ruim 40 procent van de werkenden doet nu al aan een of meer vormen van HNW.

–        Voor alle vormen van HNW is de potentie nog steeds groter is dan nu wordt benut.

–        HNW leent zich voor bepaalde werksituaties, groepen en sectoren.

–        Beperkingen van de congestie vonden vooral plaats in de ochtendspits tussen 7 en 9 uur en in de avondspits tussen 16 en 18 uur.

–        Op een gemiddelde werkdag in 2015 zijn in de ochtendspits (7-9 uur) gemiddeld circa 150.000 auto’s minder op de hoofdwegen als gevolg van HNW. In de avondspits (16-18 uur) zijn dat er gemiddeld circa 100.000 minder. Tijdens de daluren zijn het circa 200.000 auto’s meer (vooral door schuivers met werktijden).

–        Op een gemiddelde werkdag in 2015 is op maandagen en donderdagen het effect op de congestie van HNW wat groter en op woensdagen en vooral vrijdagen is dat minder groot.

  • ‘Het Nieuwe Werken’ heeft een merkbare invloed op congestie.

Een reactie plaatsen

css.php