Hogere BTW prijst taxirit langzaam uit de markt

Hogere BTW prijst taxirit langzaam uit de markt

De prijs van een taxirit valt volgend jaar aanzienlijk hoger uit. De verhoging komt mede door de aankomende BTW-verhoging op personenvervoer van 6 naar 9 procent en door de prijsindexatie als gevolg van de goed draaiende economie. Ook zonder die BTW-verhoging zouden de taxitarieven stijgen, met bijna 3 procent. Dit is nog steeds een grotere stijging dan de afgelopen jaren. Taxibedrijven mogen zelf bepalen hoe hoog het tarief uitvalt, mits ze onder het maximumtarief van de overheid blijven. De ervaring leert dat de meeste taxibedrijven dicht tegen het maximumumtarief aan gaan zitten.

In 2019 mogen zowel de vaste bedragen als de bedragen per kilometer en de bedragen per minuut met 5,75 procent omhoog, Aldus het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De maximumprijs van het starttarief gaat in 2019 van 3,02 euro naar 3,19 euro. Het maximum kilometertarief stijgt van 2,22 euro naar 2,35 euro. Het bedrag per minuut gaat met 0,02 euro omhoog en wordt maximaal 0,39 cent.

De prijsindexatie is mede verantwoordelijk voor de forse prijsstijging. In 2018 stegen de prijzen met 1,2 procent, in 2017 met 0,4 procent. “Als het goed gaat met de economie, wordt de prijsindexatie ook bijgesteld. Er zijn dan ook mogelijk meer mensen met geld voor een taxi”, aldus een woordvoerder van het ministerie tegen NRC Handelsblad.

  • Voor de taxitarieven in 2019 zorgen de BTW-verhoging en de prijsindexatie voor een fors hogere taxiprijs.

Een reactie plaatsen

css.php