IC Brussel: Weekendretour tot 70% duurder, enkeltjes bijna 50% goedkoper

IC Brussel: Weekendretour tot 70% duurder, enkeltjes bijna 50% goedkoper

Het is definitief: vanaf 9 april gaat de IC Brussel via de hogesnelheidslijn rijden. De ‘Benelux’ wordt daarmee sneller, maar niet zo snel als ‘ie in 2009 was. Vanaf 9 april zullen er ook nieuwe tarieven gelden voor de trein naar Brussel, meldt Treinreiziger.nl.

Het Superdagretour en het weekendretour verdwijnen. In plaats daarvan komt er een voordelig (‘Early Bird’-)tarief voor vroegboekers. Dat blijkt een brief die consumentenorganisaties van NS hebben gekregen en desgevraagd met Treinreiziger.nl is gedeeld. Het gevolg is dat sommige reizen tot 70% duurder worden, terwijl andere reizen juist aanzienlijk goedkoper worden.

Vooral reizen in het weekend kan fors duurder worden. Zo kost een weekendretour Amsterdam – Brussel nu altijd 54,60 euro. Doordat het weekendretour verdwijnt gaan reizigers straks lastminute het volle pond betalen: 93,60 euro (+71%). Wie minimaal 7 dagen eerder een kaartje koopt zal straks 66 euro kwijt zijn (+21%). Ook reizigers die straks lastminute op dezelfde dag heen en terug willen reizen gaan straks aanzienlijk meer betalen. Reizigersorganisaties hebben NS geadviseerd het weekendretour te handhaven, maar NS heeft dat advies naast zich neer gelegd.

NS erkent dat lastminute-boeken “iets duurder” wordt.  Het spoorbedrijf wijst op de voordelen van de nieuwe vroegboektickets. “Reizigers zitten niet meer vast aan een verplicht retour tarief en kunnen ook alle tarieven als enkele reis boeken, dus ook de kortingstarieven. Dat is nu niet het geval, je krijgt nu de korting bij een Weekendretour alléén als je een heen- en terugreis boekt” legt NS woordvoerder Ton Boon uit.

Volgens hem zijn de reizigersorganisaties positief over het voorstel om met een vroegboeksysteem te werken. De reizigersorganisaties zelf benadrukken echter dat een aantal belangrijke minpunten aan het nieuwe systeem hangen. Om die reden hebben de consumentenorganisaties géén positief advies gegeven op de voorgestelde vroegboektarieven.

  • Tarifair is de ad-hoc reiziger weer eens de dupe bij NS en NMBS.

Een reactie plaatsen

css.php