Initiatief van Belgische bussector: Schoolbussen krijgen twee veiligheidsstickers voor het nieuwe schooljaar

Initiatief van Belgische bussector: Schoolbussen krijgen twee veiligheidsstickers voor het nieuwe schooljaar

Op 1 september 2017 startten 2.000 schoolbussen in België het schooljaar extra veilig: ze zijn uitgerust met twee opvallende stickers die jongeren wijzen op de gevaren van de dode hoek en de bus in beweging. De bedrijven die actief zijn in schoolvervoer nemen dit initiatief zelf, om de jeugd aan te zetten tot een veiliger gedrag rond de bus.

Iedereen die betrokken is bij het onderwijs maakt zich op voor een nieuw schooljaar. Dat geldt ook voor de bedrijven die leerlingen vervoeren. Sinds 1 september zijn de bussen, die al herkenbaar zijn door het typisch geel/zwart bord ‘leerlingenvervoer’, voorzien van twee nieuwe veiligheidsstickers:

– De sticker “blijf rechts achter mij” op de achterzijde van de bus maant vooral tweewielers aan om geduldig te zijn en op te letten bij stilstand of vertraging van de bus;

– De sticker “opgepast – dode hoek” naast de toegangsdeur duidt de passagiers en omstaanders op de zichtbaarheidsvlek.

Met deze stickers wil de bussector vooral de jongeren, maar ook andere weggebruikers, aansporen tot een veiliger gedrag rond het voertuig. Het zijn trouwens de schoolverantwoordelijken die ons gewezen hebben op het belang om het gevaar van de dode hoek en een veilig gedrag rond de bus op het voertuig zelf aan te geven.

Meer dan 70 bedrijven, actief in het schoolvervoer, hebben hun 2.000 bussen van stickers voorzien. De FBAA, als federatie, draagt de kosten voor deze sensibiliseringsactie. Want veiligheid kent geen prijs.

Dit initiatief vormt een onderdeel van de campagne voor meer veiligheid
 rond bussen en autocars, die uitgaat van het onderzoeksinstituut van de
 sector (het ICB). Zo organiseerde de sector in oktober 2016 voor het eerst een 
‘Train The Trainer-opleiding’, waarbij een 30-tal leraren en preventie-
adviseurs de basisinformatie kregen om zelf hun lessen 
verkeersveiligheid in te kunnen vullen. Het gedrag in en rond het voertuig, de evacuatieoefening en de gevaren van de dode hoeken kwamen ruim aan bod. Het is de bedoeling dat de evacuatie-oefening wordt opgenomen in het schoolprogramma. Dit jaar herhalen FBAA/ICB de opleiding in oktober in Kortrijk, Genk en Bergen.

  • Ruim 2.000 schoolbussen kregen deze waarschuwende stickers opgeplakt.

Een reactie plaatsen

css.php