Irritatie tussen NS en ProRail over stijging gestrande treinen

Irritatie tussen NS en ProRail over stijging gestrande treinen

In België is er al jaar en dag sprake van een moeizame werkrelatie tussen spoorwegmaatschappij NMBS en Infrabel, het Belgische ProRail. In Nederland is het niet veel anders, al leek – volgens de Volkskrant – de dooi de laatste tijd ingetreden. Zo nu en dan schuurt het weer ouderwets tussen Prorail en de Nederlandse Spoorwegen. Dit keer steggelen ze over een op het oog simpele vraag: hoeveel treinen zijn er vorig jaar gestrand?

Ruim 2.500, zegt Prorail, en dat zijn er 30 procent meer dan in 2017. We kunnen niet zeggen hoeveel, luidt het verweer van de Nederlandse Spoorwegen, maar de cijfers van Prorail kloppen niet.

De jongste wrijving tussen Prorail en de NS lijkt zich vooral te richten op de kwestie wanneer er sprake is van een gestrande trein. “Het cijfer van 2.500 laat zien hoe vaak onze afdeling incidentenbestrijding in actie komt omdat een trein tot stilstand is gekomen. Dat kan leiden tot wegslepen of evacueren naar een andere trein of met bussen. Of de machinist komt alsnog tot een oplossing”, zegt een woordvoerder van Prorail.

Prorail kan niet verklaren waarom het aantal gestrande treinen dat leidt tot actie van zijn kant zo sterk is gestegen – van 1.910 in 2017 tot 2.547 vorig jaar. “Dat houden we niet bij. Wij zorgen alleen maar voor dat de reizigers verder kunnen. De oorzaak voor de stijging moet de NS weten.”

Bij de NS moeten ze het antwoord schuldig blijven. Het cijfer van Prorail omvat volgens de vervoerder “uitgevallen treinen, stilgevallen treinen (kort en lang), gestrande treinen, defecte treinen, opgeheven en geëvacueerde treinen, en die lopen nu door elkaar.” Een opsplitsing door de NS zit er niet in. “Nog meer cijfers maken de boel alleen maar onoverzichtelijker.”

“We herkennen ons niet in de statistieken over het aantal strandingen”, zegt een woordvoerder wel. Ze verwijst naar het gestegen punctualiteitscijfer: in 2018 kwam 92,6 procent van de reizigers binnen de afspraken met de overheid op zijn bestemming aan, oftewel met geen of minder dan 5 minuten vertraging. In 2017 was dat 91,6 procent. Dat lijkt niet te stroken met de constatering dat meer reizigers in stilstaande treinen komen te zitten, wil de NS maar zeggen.

De NS stelt ook dat het aantal uitgevallen treinen volgens berekeningen van Prorail vorig jaar juist afnam. Dat daalde van 2,9 procent in mei vorig jaar naar 1,9 procent vorige maand, gemiddeld dus 2,4 procent. Op 5.200 treinen die elke dag Nederland doorkruisen zijn dat nog altijd 124 uitvallers. Daaronder zouden zich de 6 á 7 treinen kunnen bevinden die Prorail gemiddeld elke dag wegsleept, met of zonder passagiers.

  • Irritatie tussen NS en ProRail over stijging aantal gestrande treinen.

Een reactie plaatsen

css.php