Jaarverslag NS:  méér omzet, minder nettwowinst, méér comfort en verbeterd WiFi-aanbod onderweg

Jaarverslag NS: méér omzet, minder nettwowinst, méér comfort en verbeterd WiFi-aanbod onderweg

De NS doet een flinke investering om het comfort van de treinen te verbeteren. Zo worden 25.000 treinstoelen gestript en voorzien van een nieuwe bekleding. Met de drie miljard hoopt de NS meer zitplaatsen te creëren en meer comfort te kunnen aanbieden. ‘We willen niet alleen op tijd rijden, maar we worden ook afgerekend op prettig reizen met alle voorzieningen zoals wifi, stopcontacten, ledlicht, meer bagageruimte, goede bekleding, reisinfo, camera’s, kunst en ruime toiletten’, vertelde topman Roger van Boxtel in De Telegraaf.

Naast de renovatie van oudere treinen komen er de komende jaren ook nieuwe treinen bij. In totaal zal de vloot met een derde groeien maar Van Boxtel durft nog niet te beloven dat reizigers voortaan op een zitplaats kunnen rekenen. “Dit blijft een probleem, net als files.”

Vorig jaar heeft de NS de nettowinst scherp zien dalen van €212 mln in 2016 naar €24 mln. Dat blijkt uit de jaarcijfers die NS donderdag heeft gepubliceerd. Tegelijk steeg de omzet met 0,5% van €5,093 mrd naar € 5,121 mrd. Als de verkoop van Qbuzz en valuta-effecten niet worden meegerekend, nam de omzet vorig jaar met 4,8% toe.

Een fors deel van de daling van de nettowinst in 2017 is te verklaren uit de lagere verkoopopbrengsten uit de vastgoedportefeuille van de spoororganisatie.

Een jaar eerder droegen bijzondere baten uit de verkoop van vastgoed – onder andere dankzij de verkoop van de Utrechtse Inktpot aan ProRail – nog voor €117 mln bij aan de nettowinst. Verder drukte een boete van €41 mln van de Autoriteit Consument en Markt wegens misbruik van de marktmacht, de nettowinst.

In 2017 reed NS meer treinen, gingen nieuwe treinen het spoor op en kwamen meer reizigers op tijd, meldt NS. ‘Hierdoor steeg het rapportcijfer van de reiziger voor NS opnieuw: 80% van de reizigers gaf een 7 of hoger, een jaar eerder was dit 77%. Met de resultaten over 2017 zetten we de opwaartse lijn door die in 2016 is ingezet. NS behaalde op alle twaalf prestaties de met het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat afgesproken norm.’

De buitenlandse dochter Abellio won vorig jaar in twee landen een nieuwe concessie. Zowel in Verenigd Koninkrijk als in Duitsland is Abellio inmiddels de vierde vervoerder op het spoor. NS sloot zijn buitenlandse activiteiten dit jaar opnieuw winstgevend af met een onderliggend bedrijfsresultaat dat gelijk was aan vorig jaar: € 5 mln.

• NS gaat dit jaar dubbeldekkers moderniseren.

 

Een reactie plaatsen

css.php