Klassiek taxi-toneelstuk ‘The Knowledge’ opnieuw op de planken

Klassiek taxi-toneelstuk ‘The Knowledge’ opnieuw op de planken

Maureen Lipman neemt geen Uber. ‘Al mijn fijne socialistische vrienden zeggen: ‘Laten we een Uber nemen'; Ik zeg: ‘Je neemt maar een Uber’, ik zet geen voet in een Uber, omdat dit systeem verschrikkelijk is voor de bestuurders, het is verschrikkelijk voor de congestie in Londen. Uitverkoop-prijzen als van Uber zouden verboden mogen worden. De Londense taxisector, dat is ons erfgoed.” Het vitriool van Lipman heeft niets te maken met een aanval op de moderne samenleving en de linkse woede over de arbeidsvoorwaarden van de Uber-chauffeurs, het heeft vooral te maken met haar liefde voor Londen en haar taxichauffeurs.

En dat komt weer omdat haar man, dramaturg Jack Rosenthal, die in 2004 overleed, in 1979 een TV-drama schreef over vier Londenaren die het lange en zeer pittige pad aflegden om via het Londense taxi-examen ‘The Knowledge’ taxichauffeur te worden in de Britse hoofdstad. GPS heeft die kennis flink verstoord, want waarom leer je drie of vier jaar lang 25.000 straten of de beste route van Manor House naar Gibson Square uit je hoofd als je een TomTom hebt? Toch wint een Londense cabbie het vaak van satellietnavigatie en een Uber-chauffeur.

‘The Knowledge’, dat een van de beroemdste verfilmde toneelstukken uit de Britse toneelhistorie is, is vanaf vandaag voor het eerst op de planken te vinden. Lipman beschrijft ‘The Knowledge’ als Rosenthal’s ‘liefdesverhaal over Londen’. ‘The Knowledge’ is van 4 september tot 11 november te vinden in het Charing Cross Theatre (www.charingcrosstheatre.co.uk) in Londen.

Een reactie plaatsen

css.php