Limburgse Arriva-machinisten ‘schamen zich diep’ in open brief

Limburgse Arriva-machinisten ‘schamen zich diep’ in open brief

Een groep machinisten van Arriva heeft in een pittige brief zijn ongenoegen geuit over de gang van zaken binnen het bedrijf, meldt L1. Met name machinisten die op de Maaslijn tussen Venlo en Nijmegen rijden, zijn woedend over de manier waarop de vervoerder met het personeel en de reiziger omgaat, zo schrijven ze in de brief die ze aan L1 stuurden.

“De reiziger staat in zijn hemd en betaalt grof geld voor een kaartje. Voor wat? Een kat in de zak”, is slechts een van de vele rake opmerkingen in de brief. Volgens de machinisten doet het bedrijf al lange tijd niks met de vele klachten van treinreizigers en het eigen personeel.

Arriva verzorgt sinds december 2016 het regionale bus- en treinvervoer in Limburg. Tot die tijd verzorgde Veolia het vervoer. Veel personeelsleden zijn destijds overgestapt naar Arriva. “Door de achteruitgang na de concessieovername wordt de betrokkenheid naar de organisatie steeds minder”, schrijven de machinisten. “Een bedrijf overnemen maar vervolgens niks meer investeren. Schandalig!”

Volgens de gefrustreerde machinisten vallen er te veel treinen uit, onder meer door een slechte planning en tekort aan diesel, zitten de treinen bomvol, worden toiletten niet goed schoongemaakt en worden reizigers die klachten hebben niet serieus genomen. “Wij schamen ons diep door het beleid van Arriva.”

Over de smerige toiletten schrijven ze: “De toiletten zijn oftewel altijd defect oftewel zo smerig dat de honden daar geen brood van lusten. Als wij na onze dienst thuis zijn, ruiken we naar een paar uur nog steeds het toilet. Fijn, zo’n rijdend toilet.”

De machinisten zeggen dat de frustraties zo hoog oplopen, dat ze vrezen dat de veiligheid op het spoor in het gedrang komt. Ook vinden ze dat er te weinig zogenoemde stewards zijn die toezicht houden op de veiligheid in de treinen. Aan het einde van hun brief bieden de machinisten aan om mee te denken over oplossingen.

Een woordvoerder van Arriva laat in een reactie weten dat het bedrijf bekend is met de brief. “Voor wat betreft de in de brief geuite zorgen over de drukte in de treinen en inzet van materieel zijn er al concrete afspraken gemaakt”, aldus de woordvoerder. Volgens Arriva is de veiligheid niet in het geding. “Het is verder een interne aangelegenheid.”

Vakbond FNV is niet verrast door de brief. “Arriva neemt de machinisten al lange tijd niet serieus”, reageert Marlies Peeters. “Dit wordt in elk overleg door de medewerkers aangekaart en elke keer worden ze weer met een kluitje in het riet gestuurd. Arriva zegt van goede wil te zijn, maar daar merken we weinig van.”

  • Limburgse Arriva-machinisten ‘schamen zich diep’ in open brief,  

Een reactie plaatsen

css.php