Limousine-organisatie NLA (VS) waarschuwt Uber- en Lyftklanten voor seksueel wangedrag chauffeurs

Limousine-organisatie NLA (VS) waarschuwt Uber- en Lyftklanten voor seksueel wangedrag chauffeurs

De Amerikaanse National Limousine Association (NLA), samen met de Taxicab, Limousine en Paratransit Association (TLPA) de belangrijkste vertegenwoordiger van limousine- en huurautobedrijven waarschuwt Uber- en Lyftklanten voor de gevaren van sexueel wangedrag van hun chauffeurs. Dit blijkt uit een reclamespotje dat de NLA op de televisie laat uitzenden. De boodschap van het filmpje: wie een rit boekt via een online taxibemiddelaar loopt kans te worden lastiggevallen of aangerand – of erger.

In het NLA-spotje boekt Pamela Anderson op straat met een app een ritje. Terwijl de actrice instapt, valt haar blik op een reclamezuil met de krantenkop ‘Schandalen rond seksuele intimidatie in Hollywood bereikt nieuw dieptepunt’ en de tv-aankondiging ‘Laatste ophef rond mannelijke hoofdrolspeler’. Er waait een krantenpagina tegen Anderson’s benen aan, met een artikel onder de kop ‘Senator beschuldigd van betasten vrouwen’. In haar ride-sharing-voertuig ziet ze na het instappen nog een groot billboard: ‘App-chauffeurs verdacht van verkrachting’.

Nog voor hij wegrijdt, vergrendelt de chauffeur de portieren en draait zich om met de woorden: ‘Zullen we dan maar?’, waarna de hashtag #MeToo op de smartphone van Anderson verschijnt. Volgens de NLA en TLPA lopen klanten van Uber en Lyft risico’s omdat deze internetbedrijven hun chauffeurs niet screenen en ook geen verantwoordelijkheid nemen voor hun gedragingen. Anders dan de meeste taxichauffeurs in de VS zijn chauffeurs van Uber en Lyft niet onderworpen aan een federale screening, waarbij ook overtredingen en misdrijven begaan in andere steden naar voren komen. Beide bedrijven verzetten zich met hand en tand tegen deze screening omdat de ze tijd en geld kost. Ze beweren dat hun controle even goed is. In vele gevallen accepteren vergunningverleners de claim van de ride-sharingbedrijven.

De NLA speelt in op de controverse rond vooral Uber. Dat bedrijf werd in november aangeklaagd door twee vrouwen uit Florida en Californië die door hun chauffeur werden verkracht. Vorige maand werd een Britse diplomaat vermoord door een Uber-chauffeur in Libanon.

In Londen verloor Uber zijn taxivergunning onder andere omdat het stadsbestuur vond dat het bedrijf tekortschoot in de aanpak van criminele vergrijpen van zijn chauffeurs en te weinig deed om de achtergrond van chauffeurs te controleren.

Het spotje lijkt zich te richten op jonge gebruikers van Uber en Lyft, stelt The New York Times, maar ook op zakelijke klanten: Uber en Lyft begeven zich steeds meer op de markt van de leden van de NLA en TLPA. Ook zeggen beide bedrijven in toenemende mate een alternatief voor zittend ziekenvervoer en openbaar vervoer te bieden.

Bekijk het filmpje van de NLA:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=8&v=bb9ZxP4rgSk

  • Limousine-organisatie NLA (VS) waarschuwt Uber- en Lyftklanten voor seksueel wangedrag chauffeurs

Een reactie plaatsen

css.php