Luc Tuymans: “Ik wil sterven in een Antwerpse taxi”

Luc Tuymans: “Ik wil sterven in een Antwerpse taxi”

De Vlaming Luc Tuymans (60) wordt beschouwd als een van de invloedrijkste schilders van zijn generatie. Hij brak in 1992 internationaal door op de Documenta IX in Kassel, in 2001 vertegenwoordigde hij België op de Biënnale van Venetië met zijn reeks ‘Mwana Kitoko’. Hij heeft een warme plaats in zijn hart voor de taxi’s van Antwerpen. Het mag dan ook niet verbazen dat hij samen met Antwerp-Tax een aantal kunstprojecten realiseerde. Zo bracht hij enkele jaren geleden nog de gezichten van de taxichauffeurs aan op ‘hun’ auto – pal naast het Antwerp-Tax-logo.

Hoe warm die relatie is, verwoordde Tuymans in een recent interview met De Tijd. De kunstenaar is pas zestig geworden maar vertoont voorlopig geen tekenen van metaalmoeheid. “Maar een ‘nuit blanche’, uitgaan tot de ochtend, dat gaat niet meer zo vlot.”
Tuymans: “Het liefst zou ik sterven in een taxi. Ik heb geen rijbewijs, dus ik heb heel veel in taxi’s gezeten in mijn leven.”

“Ik vind dat een fantastisch vervoermiddel: een beetje geïndividualiseerd, maar toch sociaal. Bij de maatschappij waar ik hier in Antwerpen altijd een beroep op doe, Antwerp-Tax, zijn er chauffeurs die ik al decennia ken. Het grote voordeel van een taxichauffeur die weet wie je bent, is dat je na een nachtje stappen nog maar een paar woorden moet kunnen uitbrengen: ‘Ik wil naar huis.’ Dat is me al vaak goed van pas gekomen.”

“Als het zover is, stel ik me voor dat ik met mijn astrale lichaam boven de taxi zweef, terwijl de chauffeur mijn fysiek omhulsel op de achterbank uit alle macht probeert wakker te krijgen. Dat lijkt me de perfecte dood.”

Het vuur sterft ook uit, schrijft de journalist, want het begint te regenen in Borgerhout. We hebben nauwelijks gedronken, en niets gegeten. Als we opkrassen, is het aardedonker op Parking Spoor Oost. Tuymans vraagt om een lift naar het stadscentrum. Hij heeft – rasechter kan een sinjoor niet zijn – nog trek in een snack van Frituur Number 1. Hij overleeft de taxirit.

  • Luc Tuymans bracht enkele jaren geleden nog de gezichten van de taxichauffeurs aan op ‘hun’ auto – pal naast het Antwerp-Tax-logo.

Een reactie plaatsen

css.php