Maar liefst 1.202 nieuwe groene bussen voor De Lijn

Maar liefst 1.202 nieuwe groene bussen voor De Lijn

De Vlaamse OV-maatschappij De Lijn krijgt tussen nu en 2024 maar liefst 1.202 nieuwe groene bussen. Dankzij een budgetverhoging kunnen er in 2019 en 2020 maar liefst 277 hybride bussen besteld worden, vanaf 2020 gevolgd door 925 vol elektrische bussen. Op elektrisch gebied heeft De Lijn nog een flinke achterstand in te halen. Het is de bedoeling dat in 2025 de bussen van De Lijn in alle Vlaamse stadskernen puur elektrisch rijden. “Nog nooit is er in één regeerperiode zoveel geïnvesteerd in De Lijn als nu”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. “Dankzij deze versnelde vergroening en vernieuwing van de busvloot heeft De Lijn straks minder impact op de leefomgeving en nog meer comfort voor de reizigers”. Zou deze mededeling dan ook iets te maken kunnen hebben met de komende gemeenteraadsverkiezingen in België?

De Lijn wordt sinds het begin van deze regeerperiode grondig hervormd. Er werd een einde gemaakt aan de ongebreidelde groei van de subsidies aan het bedrijf en De Lijn wordt klaargestoomd zodat het in 2020 een vergelijking met de privésector kan doorstaan en opnieuw de interne operator van het openbaar vervoer in Vlaanderen kan worden. “Onze interne hervormingen werpen vruchten af, zodat we ons nu volop kunnen concentreren op de verdere verbetering van de dienstverlening”, zegt minister Weyts. “Zo werd er al geïnvesteerd in een uitbreiding het aanbod op de drukste verbindingen, extra reizigersinformatie, de digitalisering van de vervoersbewijzen en de overname en verdrievoudiging van het Blue Bike-systeem, zodat er deelfietsstations komen aan bushaltes”.

In deze regeerperiode bestelt Vlaanderen maar liefst 860 nieuwe bussen, 110 nieuwe trams en 14 trambussen. En ook het huiswerk voor de volgende jaren is al klaar. In 2019 en 2020 bestelt Vlaanderen nog 277 hybride bussen, die op termijn vol elektrisch zullen rijden. Vanaf 2020 volgen er nog eens 925 vol elektrische bussen, wat het totaal brengt op 1.202 nieuwe groene bussen tegen 2024. Tegen 2025 zullen de bussen van De Lijn dan ook puur elektrisch rijden in alle Vlaamse stadskernen. Weyts – ongetwijfeld met het oog op de toekomstige verkiezingen: “Niet iedereen hoort het even graag, maar dit is historisch”.

  • Maar liefst 1.202 nieuwe groene bussen voor De Lijn

Een reactie plaatsen

css.php