Maatschappij voor Beter OV: “Winstdoelstelling NS gaat boven reizigerskwaliteit”

Maatschappij voor Beter OV: “Winstdoelstelling NS gaat boven reizigerskwaliteit”

Omdat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem namens het Kabinet van de NS een winstdoelstelling van 7% eist, staat de kwaliteit die de NS zijn reizigers biedt onder druk. Dat blijkt uit stukken die de NS heeft ingediend in de rechtszaak waarin reizigers een compensatie eisen voor het gebrek aan zitplaatsen. Om financiële redenen worden treinen aan de kant gezet in plaats van gereviseerd, en puilen treinen vaak uit door de inzet van te weinig rijtuigen. Dat het kabinet de NS in de eerste plaats ziet als een geldfabriek, en pas in tweede instantie als een nutsbedrijf voor het borgen van een goede mobiliteit in ons land, vindt de Maatschappij Voor Beter OV een slechte zaak.

De rechtszaak is, met inhoudelijke instemming en ondersteuning van Voor Beter OV, namens duizenden boze reizigers aangespannen door ConsumentenClaim. De reizigers eisen compensatie omdat de NS zijn in de vervoerovereenkomst opgenomen inspanningsverplichting tot het bieden van een zitplaats niet nakomt. In zijn verweerschrift verwijst de NS naar de afgesproken winstdoelstelling, aldus Voor Beter OV.

Het resultaat van de winstdoelstelling die Kabinet en NS hebben afgesproken, is een vervoerconcessie waarin de reizigersrechten nauwelijks zijn gewaarborgd, zodat de NS straffeloos kan bezuinigen op de inzet van het materieel en personeel. Zo is, tegen het uitdrukkelijke advies van Voor Beter OV in, een bepaling over het meten en beboeten van te korte treinen door het ministerie van IenM niet in de concessie opgenomen. Reizigers ondervinden daar dagelijks, en ook buiten de spitsuren en in het weekend, de wrange gevolgen van.

De Tweede Kamer zou aan demissionair minister Dijsselbloem en demissionair staatssecretaris Dijksma om opheldering moeten vragen, en verbetering van de door de NS te bieden kwaliteit moeten afdwingen. Dit onderwerp zou ook in de formatiebesprekingen aan de orde moeten komen, vindt Voor Beter OV.

  • Mobiliteit is een ondergeschoven kindje bij de formatiebesprekingen.

Een reactie plaatsen

css.php