Méér openbaar vervoer van U-OV in en rondom stad Utrecht

Méér openbaar vervoer van U-OV in en rondom stad Utrecht

Met een groei van 4% reizigers in 2016 zit het openbaar vervoer in en rondom de stad Utrecht fors in de lift. Vervoerder U-OV zet daarom in opdracht van de provincie Utrecht vanaf 1 juli meer openbaar vervoer in. Vooral Leidsche Rijn wordt als knooppunt versterkt met meer bussen die vaker rijden in de spits. Daarmee wordt het sneller en gemakkelijker reizen naar de stad Utrecht, maar ook naar bestemmingen als Maarssen en Nieuwegein. Tijdens de komende zomervakantie is er bovendien meer openbaar vervoer met bus en tram.

Dit staat in het vervoerplan voor U-OV dat 1 juli 2017 ingaat. Het dagelijks bestuur van de provincie Utrecht heeft dit plan onlangs vastgesteld. Het vervoerplan is voor een reactie voorgelegd aan gemeenten, reizigersorganisaties en de reizigers zelf. Meer dan 400 deelnemers hebben hun mening gegeven over het plan en op internet een enquête ingevuld. De voorstellen voor meer openbaar vervoer in Leidsche Rijn oogstten over het algemeen lof. De inzet van meer bussen en trams tijdens de zomervakantie kon eveneens rekenen op overwegend positieve reacties. De provincie en vervoerder U-OV hebben ook enkele voorstellen vanwege kritische reacties op een aantal punten aangepast.

De belangrijkste wijzigingen op de oorspronkelijke voorstellen zijn: openbaar vervoer in Leidsche Rijn en Utrecht-West: lijn 38 gaat na de zomervakantie in de spits vaker rijden. In de ochtendspits rijdt lijn 38 voortaan elke tien minuten van Utrecht CS naar Lage Weide-Maarssen en in de middagspits elke tien minuten van Maarssen-Lage Weide naar Utrecht CS. Aanvullend rijdt op werkdagen een pendeldienst in de avonduren op Lage Weide tot 23:00 uur.

Nieuwe buslijnen naar Utrecht: van de Parkzichtlaan, winkelcentrum Terwijde en Jazzsingel gaan twee nieuwe buslijnen rijden naar de binnenstad (lijn 16) en Oog in Al-Kanaleneiland (lijn 15). Op deze lijnen gaan nieuwe, extra toegankelijke bussen rijden met een lage vloer en brede instapdeuren, voorzien van circa vijftien zitplaatsen. De lijnen starten naar verwachting in het najaar van 2017 omdat eerst de bussen nog besteld moeten worden. De laatste rit vertrekt na 18:30 uur uit de binnenstad, na reguliere winkeltijden, en rond 20:00 uur vanaf het Antonius Ziekenhuis Leidsche Rijn om beter aan te sluiten op de bezoekuren.

Busvervoer in Bilthoven: gezien het belang van een goede openbaar vervoervoorziening en acceptabele loopafstanden voor inwoners van de wijk De Leijen, blijft lijn 78 rijden tot de spoortunnel in de Leijenseweg geopend wordt. Zodra die geopend is, rijdt lijn 77 in één richting weer zijn oude route via de Leijenseweg, Massijslaan, Jan van Eijcklaan en Jan Steenlaan naar station Bilthoven. In de tegengestelde richting blijft de route via de Soestdijkseweg-Zuid gehandhaafd. Lijn 77 gaat zes keer per uur rijden in de spits en vier keer per uur in de daluren. Dit betekent voor reizigers bussen die vaker gaan rijden dan voor de sluiting van de Leyenseweg (twee keer per uur).

Nu het vervoerplan is vastgesteld, zal vervoerder U-OV de nieuwe dienstregeling maken die op 1 juli 2017 ingaat voor de periode tot 10 december 2017. Voor een overzicht van alle wijzigingen per 1 juli van de diverse buslijnen: www.provincie-utrecht.nl/u-ov2017

  • Meer OV in en om Utrecht

Een reactie plaatsen

css.php