Megaboetes voor UberPop-chauffeurs in Denemarken; Nederlandse belastinggegevens gebruikt

Megaboetes voor UberPop-chauffeurs in Denemarken; Nederlandse belastinggegevens gebruikt

De hoogste Deense rechter heeft gisteren in een beroepszaak aangespannen door voormalige UberPop-chauffeurs mega-boetes opgelegd. De eerste vier UberPop-chauffeurs kregen – gebaseerd op het aantal uitgevoerde ritten – tussen 5.361 en 65.000 euro boete terwijl er in principe nog 1.500 vergelijkbare gevallen wachten op berechting. De hoogste boete werd gegeven aan een chauffeur die 5.427 ritten had uitgevoerd. De gegevens van alle chauffeurs zijn niet alleen doorgegeven aan de Nederlandse belastingautoriteiten maar de Deense justitie meldde ook dat door Uber verstrekte Nederlandse belastinggegevens zijn gebruikt in de bewijsvoering.

De Deense justitie was zeer tevreden met het in beroep uitgesproken vonnis en was met name blij met de veroordeling inzake illegaal personenvervoer en belastingontduiking. De officier had geëist dat 20 procent van de inkomsten zou worden ingehouden “omdat een overtreding van de belastingwetten in dit land niet mag lonen.” De meeste UberPop-chauffeurs hadden hun inkomsten niet aangegeven.

De rechtbank stelde ook vast dat de autoriteiten belastinggegevens uit Nederland als bewijs kunnen gebruiken. De onderzoekers kregen toegang tot de gegevens van nog eens 1.500 Deense UberPop-chauffeurs, inclusief namen, bankgegevens, inkomsten en gemaakte ritten. Het lijkt waarschijnlijk dat de Deense justitie meer procedures zal aanspannen. De belastinggegevens van 1.195 chauffeurs uit 2014 en 2015 zijn reeds gecontroleerd.

Uber zelf beweerde de UberPop-chauffeurs altijd te hebben geïnformeerd over hun fiscale verplichtingen en verweerde zich door te zeggen dat het een app runt en daarom geen verantwoordelijkheid heeft voor het naleven van de regels in de taxisector. De Deense rechtbanken zien het tot nu toe anders. In Denemarken werkte UberPop in 2014. In 2017 verdween Uber definitief uit het land omdat het niet kon of wilde voldoen aan de strikte regels voor de taxisector (een taximeter en zitcontacten in elk voertuig).

Uber, dat zich na de uitspraak zeer teleurgesteld toonde over de inhoud er van, heeft beloofd de chauffeurs te zullen steunen. “We zijn bezig onze werkwijze in Europa aan te passen aan de wetgeving in de verschillende landen, waar we zoveel mogelijk met professionele chauffeurs willen werken. Gevraagd door TechCrunch of Uber de boetes voor de chauffeurs ook ging betalen, stelde het bedrijf dat het momenteel eerst de uitspraak van het Deense Hof bestudeert.

  • Megaboetes voor Uber in Denemarken.

Een reactie plaatsen

css.php