Minder tramongevallen bij Brusselse MIVB en nieuwe app

Minder tramongevallen bij Brusselse MIVB en nieuwe app

 

De Brusselse trams legden in 2017 15,6 miljoen kilometer af op het MIVB-net, een cijfer dat jaar na jaar toeneemt (15,15 miljoen in 2016 of +3%). In dezelfde periode daalde het aantal ongevallen waarbij een tram betrokken was van 1.664 in 2016 naar 1.557 ongevallen in 2017 (-6,4%). Het aantal ongevallen ging al in dalende lijn in 2016 (-4% ten opzichte van 2015, -10% tussen 2015 en 2017).

Het aantal ongevallen met voetgangers neemt eveneens af: van 52 in 2016 naar 45 in 2017. Helaas viel er ook een dodelijk ongeval te betreuren. Het aantal ongevallen tussen een tram en een fietser bleef stabiel, met 17 ongevallen in 2017 tegen 17 in 2016.

Elk jaar houdt de MIVB in deze periode een informatiecampagne bij de bestuurders, maar ook bij de reizigers en de andere weggebruikers zodat ze waakzamer en voorzichter zijn bij het naderen van een tram. De factoren van onoplettendheid zijn talrijk: smartphones, koptelefoons, reizigers die rennen om hun bus of tram te halen en een andere tram niet zien aankomen,…

Kinderen en jongeren bewustmaken om zich juist te gedragen als er een tram nadert, of in de buurt van een eigen bedding of halte, is essentieel. Daarom stapt de preventiedienst van de MIVB naar scholen om leerlingen en studenten te informeren. Een bestuurder of bestuurster legt uit hoe een tram werkt en welke gevaren er bijvoorbeeld schuilen achter het gebruik van een smartphone of het dragen van oortjes.
Ze wijzen ook op het belang van correct gedrag aan de haltes, zoals bijvoorbeeld anderen niet duwen, niet spelen met de rugzak van hun vrienden, niet lopen of de deuren blokkeren om de tram nog te halen.

De MIVB kreeg op 17 oktober de PRAISE Award (Preventing Road Accidents and Injuries for the Safety of Employees) van de Europese Raad voor de veiligheid van transport (ETSC – European Transport Safety Council). Die prijs beloont de inspanningen van ondernemingen die de verkeersveiligheid verbeteren in het kader van hun werk. De Business Unit Tram van de Brusselse openbaar vervoersmaatschappij kreeg de prijs in de categorie publieke autoriteit.

De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB lanceert ook een nieuwe mobiele app. Die combineert een reiswegplanner met de wachttijden aan de haltes. De gratis app is vollediger geworden en personaliseerbaar. Hij is een echte “must have” voor alle gebruikers van het openbaar vervoer in Brussel.

Uit de tevredenheidsbarometer van de MIVB blijkt dat informatie in reële tijd één van de prioriteiten is voor de gebruikers van het openbaar vervoer. Het laat hen een efficiënter tijdsbeheer toe, een betere keuze van de reisweg en van hun vervoersmiddel.

Door haar mobiele app helemaal te vernieuwen, wil de MIVB het leven van de reizigers vergemakkelijken. De app kreeg een nieuw design en vooral ook nieuwe functies om nog mobieler te zijn met het openbaar vervoer in Brussel. De komende maanden krijgt de app nog bijkomende mogelijkheden.

  • Minder tramongevallen bij Brusselse MIVB en een nieuwe app.

1200x1200

Een reactie plaatsen

css.php