Minister houdt vast aan zelfrijdende auto

Minister houdt vast aan zelfrijdende auto

Dodelijke ongelukken in de VS ten spijt, houdt VVD-minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat vast aan de kabinetsdoelstelling om snel meer zelfrijdend vervoer de weg op te krijgen. Dat meldt het FD. “Het ambitieniveau gaat niet omlaag” zegt een woordvoerder van de minister in antwoord op vragen van het FD.

Het kabinet besloot in 2017 prioriteit te maken van zelfrijdende auto’s omdat die bijdragen aan veiliger, vlotter en schoner verkeer. Zo heeft Amerikaans onderzoek aangetoond dat het verkeer beter doorstroomt, zelfs als maar één op de twintig auto’s autonoom is. Ook de automobilisten die wel de handen aan het stuur hebben trekken dan minder vaak op en remmen minder af.

In de Verenigde Staten loopt de acceptatie van autonome auto’s ondertussen flinke deuken op. In maart crashte in Californië een Tesla terwijl het zelfsturende systeem aanstond. Zes seconden lang had de bestuurder zijn handen niet aan het stuur voordat de auto op de vangrail klapte, met dodelijke afloop. Tesla staat door het ongeval, het tweede in een paar jaar tijd, onder grote druk om met oplossingen te komen voor de tekortkomingen. Afdelingshoofd Jim Keller, de zoveelste in die functie, stapte afgelopen week op. 

Eveneens in maart reed een zelfrijdende Volvo van taxidienst Uber in Arizona een voetganger dood. Reden voor de gouverneur van de staat om de vergunning voor proefritten met zelfrijdende auto’s voorlopig in the trekken. Moet Nederland dan ook een stap terug doen met experimenteren?

Van Nieuwenhuizen is dat niet van plan, zegt haar woordvoerder. “Het tragische ongeval in de VS onderstreept dat een actieve rol van de overheid belangrijk is. In de VS is vaak sprake van zelfcertificering en in Arizona zijn er zelfs helemaal geen eisen aan de rol van de menselijke bestuurder. In Nederland werkt het heel anders. Het is een belangrijke voorwaarde dat er altijd een bestuurder aanwezig is, die kan ingrijpen als het nodig is.” 

Nu moet er van de wet een bestuurder in de auto zitten die zijn handen aan het stuur houdt. Maar hoe lang nog? De zogeheten Experimenteerwet wacht op behandeling door de Tweede Kamer. Als die de wet aanneemt, kunnen onder zeer strikte voorwaarden zelfrijdende voertuigen zonder bestuurder de openbare weg op. De minister wil daarnaast dat er de komende jaren minstens honderd ‘truck platoons’ op belangrijke wegen naar België en Duitsland rijden. Dit is een manier van rijden waarbij vrachtauto’s elektronisch aan elkaar zijn gekoppeld. De voorste truck bepaalt de snelheid en de route, de rest volgt automatisch zonder dat de chauffeurs, die wel in elk voertuig aanwezig zijn, daar iets voor hoeven te doen. 

Het dodelijke ongeluk met de Volvo van Uber laat de noodzaak zien van strengere wetgeving, zegt hoogleraar Maarten Steinbuch van de TU Eindhoven. “De lat moet hoger. De overheid moet autofabrikanten verplichten data van zelfrijdende auto’s openbaar te maken en te delen. Waarom hebben de radar en de camera niets gezien? In de medische sector is het delen van ervaringen, ook fouten, heel normaal.”

Volvo wil Uber de komende jaren 24.000 ‘robottaxi’s’ leveren. De bedoeling is dat deze auto’s in Amerikaanse steden volledig autonoom rijden. Er hoeft dan geen mens meer met een rijbewijs achter het stuur te zitten. Binnen Europa is ondertussen een discussie gaande of autonome, zelflerende systemen de status van rechtspersoon moeten krijgen. Mee dan 150 experts vinden het levensgevaarlijk. “Straks zijn we overgeleverd aan machines die op eigen houtje beslissen over leven en dood’, schreven zij in een open brief aan de Europese Commissie.” Van Nieuwenhuizen durft deze eerste stap al te zetten, blijkt uit een toespraak die zij afgelopen maart in Amsterdam hield. “We moeten vastleggen aan wat voor veiligheidseisen auto’s moeten voldoen voordat ze de weg op gaan. Een rijbewijs voor zelfrijdende auto’s, zo u wilt. Niet voor de chauffeur, maar voor de auto zelf.”

  • Van Nieuwenhuizen wil naar een rijbewijs voor zelfrijdende auto’s.

Een reactie plaatsen

css.php