Minister kruist degens met Kamer in debat over haar Stint-beleid; uitspraak kort geding over Stint

Minister kruist degens met Kamer in debat over haar Stint-beleid; uitspraak kort geding over Stint

Een maand na het ongeluk met de Stint in Oss kruist minister van Nieuwenhuizen vandaag de degens met de Tweede Kamer. Inmiddels stelt de jurist die een kinderdagverblijf bijstaat dat “Minister Van Nieuwenhuizen de rechter misleidt over het Stint-verbod.” Dat aldus RTL Nieuws. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft tijdens een kort geding over het verbod op de Stint de rechter “willens en wetens onjuist geïnformeerd”.

Bij het ongeluk met een Stint op een spoorwegovergang in Oss kwamen op 20 september vier kinderen om het leven. Een ander kind raakte gewond, net als de bestuurster van het voertuig. Ruim een week later werd de Stint – waarvan de producent maandag het faillissement aanvroeg – door de minister verboden in afwachting van onderzoek naar de veiligheid ervan. Jurist Werner van Bentem stapte namens een kinderdagverblijf in Almere naar de rechter om het verbod ongedaan te maken.

Van Bentem zegt nu dat uit publicaties van RTL Nieuws zou blijken dat door het ministerie tegenstrijdige en onjuiste informatie is verstrekt, niet alleen aan de Tweede Kamer, maar ook aan de rechter. Vandaag zou de rechter uitspraak doen in het kort geding, maar Van Bentem heeft de rechter gevraagd om het onderzoek te heropenen op basis van de nieuwe informatie. Dat verzoek heeft de rechtbank woensdagmiddag afgewezen. Lees hier het verhaal van RTL Nieuws: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/artikel/4469291/stint-verdraaide-de-minister-de-waarheid-bewust

Die nieuwe informatie gaat voornamelijk over de veranderingen die de Stint in de loop der jaren heeft ondergaan. Het voertuig is in 2011 gekeurd door de RDW. Daarna is de Stint door de fabrikant op een aantal punten gewijzigd. Zo heeft de Stint een zwaardere motor gekregen om het voertuig veiliger te maken. Volgens het ministerie had de fabrikant dit moeten melden aan het ministerie.

Uit een mailwisseling tussen een andere fabrikant en het ministerie in handen van RTL Nieuws, valt op te maken dat die meldplicht er helemaal niet was. Zo schrijft een hoge ambtenaar aan de fabrikant: “Een exacte grens, waar u naar op zoek bent […] is niet aan te geven. Zolang de oorspronkelijke constructie geen geweld wordt aangedaan, is er geen probleem.”

Hoogleraar bestuursrecht Wim Voermans zegt dat “er strategisch is geïnformeerd”: “Hier is best een boel aan de hand.”

Dit kan een nieuw licht werpen op het besluit van de minister om de Stint te verbieden, zegt ook hoofddocent aansprakelijkheidsrecht en verantwoordelijkheid Elbert de Jong van de Universiteit Utrecht.

  • Misleidde minister Van Nieuwenhuizen de rechter over de Stint-affaire?

Een reactie plaatsen

css.php