Mogelijk hinder op Belgisch spoornet in juni en juli

Mogelijk hinder op Belgisch spoornet in juni en juli

Treinreizigers in België kunnen in het slechtste geval maar liefst elf dagen hinder op het spoor verwachten de komende maand. De spoorbond Metisp-Protect, een afsplitsing van de Franstalige socialistische CGSP, kondigde woensdag een stakingsaanzegging aan voor maar liefst acht dagen. Als het tot staking komt, zal voor het eerst de minimale dienstverlening in werking treden.

De aanzegging kan leiden tot 24 urenstakingen op 25, 26 en 29 juni, en 2, 4, 6, 9 en 11 juli, meldt Metisp-Protect in een persbericht. Eerder deze week kondigde het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders (ASTB) al een 48 urenstaking aan vanaf vrijdag 22 juni om 3 uur. De Onafhankelijke Vakbond voor Spoorwegpersoneel (OVS) dreigde dan weer met een 24 urenstaking vanaf 27 juni om 22 uur.

Metisp-Protect is een nieuwe vakbond bij het spoor. Die kondigde eerder al eens meerdere dagen van staking aan, maar die plannen werden toen uiteindelijk afgeblazen.

De verschillende aanzeggingen zijn gericht tegen een voorstel tot herwaardering van de treinbestuurders. Die moet het loonverschil tussen wat treinbestuurders bij privémaatschappijen en bij de NMBS verdienen, kleiner maken. Beginnende treinbestuurders zouden zo een hoger startloon krijgen en er zouden premies worden uitgekeerd bij een bepaalde anciënniteit.

Algemene loonsverhogingen zitten er echter niet in, en in ruil voor herwaardering worden een hogere productiviteit en meer flexibiliteit inzake prestaties en vrije dagen gevraagd.

  • Stakingsdreiging op Belgische spoornet in juni en juli.

Een reactie plaatsen

css.php